Financial times розкрила умови можливого миру між Україною та Росією.

Україна та Росія обговорюють можливий мир
Україна та Росія обговорюють можливий мир

Україна і її західні союзники розглядають можливість компромісу, за яким Київ може отримати членство в НАТО в обмін на дипломатичне вирішення питання окупованих російською територій у майбутньому. Про це пише Financial Times.

У статті йдеться, що нова стратегія, яку президент Володимир Зеленський представив американським лідерам минулого тижня, полягає в тому, щоб попросити своїх союзників зміцнити її позиції в військовому та дипломатичному плані, щоб змусити Росію сісти за стіл переговорів.

Західні дипломати та українські посадовці дедалі більше схиляються до думки, що гарантії безпеки можуть стати основою переговорного рішення, в якому Росія збереже контроль над окупованою українською територією. Проте ні Київ, ні його прихильники не пропонують визнати суверенітет Росії над цими територіями, так як це б підштовхнуло б до подальшої російської агресії і порушило б міжнародний правопорядок. Замість цього передбачається, що ці землі будуть повернуті дипломатичним шляхом в майбутньому.

Однак щодо характеру та термінів гарантій безпеки для України є різноманітні думки. Деякі союзники України припускають, що членство в НАТО може стати реальністю, хоча США не поспішають з прийняттям цього рішення. Американський історик Мері Саротт вважає, що умови членства в НАТО можуть бути адаптовані до індивідуальних обставин, як це було, наприклад, у Норвегії та Західній Німеччині.

Стурбовані тим, що план перемоги України не має всеосяжної стратегії, чиновники в адміністрації президента США Джо Байдена розглядають різні варіанти для підтримки України. Україна в своєму плані перемоги підкреслює важливість військової та економічної підтримки від партнерів. Бажаючи зміцнити цей план, Київ готовий прийняти пропозиції та підказки від США.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua