Газ, вода, тепло, світло: в Україні злетіли тарифи на комуналку.

Ціна газу та комуналки зросла
Ціна газу та комуналки зросла

Вартість комунальних послуг в Україні зросла на 18,6% за останній рік. Найбільше підвищення ціни спостерігається у електроенергії - 63,6%.

Державна служба статистики повідомляє, що витрати на послуги з управління багатоквартирними будинками збільшилися на 9%. Послуги з утримання та ремонту житла також подорожчали на 4%, а вартість прибирання сміття зросла на 3,1%.

Проте, деякі комунальні послуги зберегли свої тарифи на попередньому рівні - водопостачання, каналізація, природний газ, гаряча вода та опалення.

Підвищення тарифів на газ

За останніми новинами, можливе підвищення тарифів на газ у майбутньому. Сергій Макогон, колишній керівник Оператора ГТС України, у інтерв'ю LIGA.net заявив про потенційне збільшення вартості газу для споживачів на 3% від 2025 року. Це може статися у разі припинення транзиту російського газу через українську газотранспортну систему.

Макогон пояснив, що вартість транспортування газу у внутрішній системі може зрости з 0,2 грн. до 0,6 грн. за кубічний метр. Однак за поточної ринкової ціни 12 грн. за куб., збільшення вартості на 40 копійок складе менше ніж 3% і не має бути серйозною проблемою для споживачів.

Експерт також порівняв це можливе зростання ціни на газ з нещодавнім підвищенням ціни на електроенергію, яке досягло понад 60% цього літа, зазначивши, що зростання ціни на газ на 5-10% не буде настільки критичним для населення.

Нагадаємо, що діючий контракт на транзит російського газу через територію України закінчується в кінці 2024 року. Українська сторона вже заявила, що не планує продовжувати ці домовленості.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua