Героїчні 86 днів: Вінниця стала четвертим містом, яке прийняло виставку про оборону Маріуполя.

Меморіальна виставка про оборону Маріуполя
Меморіальна виставка про оборону Маріуполя

Вінниця влаштовує виставку "Маріуполь: 86 днів оборони"

У Вінниці, четвертому місті після Києва, Одеси та Миколаєва, відкрилася виставка "Маріуполь: 86 днів оборони", яка розповідає про події боротьби Маріуполя на початку вторгнення Росії. Виставку презентували на Європейській площі та вона триватиме до кінця тижня.

Виставку вже відвідали захисники Маріуполя, родичі полонених оборонців та сім'ї загиблих героїв. Для них ці події мають особливе значення. Виставка викликала глибокі емоції, оскільки кожен із них особисто пережив втрати і біль, які залишилися в серці після тривожних подій боротьби за місто.

“Це дуже важливо нагадувати постійно, тому що там загинуло дуже багато людей, мирних людей, дітей. Наші чоловіки там загинули, оборонці Маріуполя. Мій чоловік зараз перебуває в полоні. Тому ми постійно нагадуємо всьому світу, суспільству, що ми маємо продовжувати боротися за кожне життя» - розповідає Світлана, дружина оборонця Маріуполя.

Організатором виставки є проєкт "Серце Азовсталі" Ріната Ахметова, який надає підтримку захисникам Маріуполя та їхнім родинам. Виставка є частиною проєкту "М86 - Літопис оборони Маріуполя", метою якого є вшанування героїчного спротиву міста через свідчення тих, хто безпосередньо брав участь у цих подіях. Хронологічно впорядковані правдиві історії відтворюють події через особисті переживання та мужні вчинки захисників. Проєкт також має на меті донести світові стійкість та відвагу оборонців Маріуполя.

“Засновник проєкту "Серце Азовсталі" Рінат Ахметов, поставив перед нами завдання - це збереження пам'яті та вшанування героїчного подвигу оборонців Маріуполя. Тому було вирішено створити Літопис оборони - правдиві свідчення про захист міста від безпосередніх учасників тих подій. Далі на основі Літопису була створена виставка. Ми переконані, що вона стане потужним інструментом в адвокаційній діяльності. Ми маємо робити все можливе, аби якомога скоріше наші хлопці та дівчата повернулись додому» - говорить директорка ГО "Серце Азовсталі" Ксенія Сухова.

Громадська організація "Серце Азовсталі" планує презентувати виставку за кордоном, щоб нагадати світові про героїчну оборону Маріуполя та залучити міжнародну спільноту до підтримки у поверненні "сталевих оборонців" додому.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua