Глава Нацбанку розповів про перспективи легалізації криптовалюти в Україні.

Зображення грошей з криптовалютою емблематичне для України
Зображення грошей з криптовалютою емблематичне для України

Голова Національного банку України Андрій Пишний: гривня - законний засіб платежу, необхідне законодавче врегулювання криптовалют

Голова Національного банку України Андрій Пишний наголосив, що гривня єдиний законний засіб платежу в Україні. Він також зазначив, що потрібне законодавче регулювання ринку віртуальних активів. "Ми не розглядаємо криптовалюту як законний засіб платежу. Ми працюємо над цим викликом", - заявив Пишний.

Голова НБУ повідомив, що проведено кілька технічних місій Міжнародного валютного фонду для вивчення міжнародного досвіду та розробки пропозицій щодо регулювання ринку віртуальних активів з урахуванням європейських стандартів та вимог фінансового моніторингу.

Пишний прогнозує зростання обсягу операцій з криптоактивами після запровадження ліміту на P2P-перекази у 150 тис. грн на місяць з 1 жовтня 2024 року. НБУ має намір створити "максимально прозорі та зрозумілі правила гри на цьому ринку".

НГолова Нацбанку зазначив, що наразі ринок віртуальних активів переважно обслуговує нелегальний обіг та схеми оптимізації. НБУ зосередив зусилля на боротьбі з безліцензійною діяльністю, пов'язаною з функціонуванням ринку віртуальних активів.

Пишний також повідомив про ухвалення закону № 11043, який дозволить НБУ вдосконалити механізми регулювання платіжних операцій та попередити зловживання. Планується покращити співпрацю з іншими державними органами, такими як МВС та Державна податкова служба.

Поки немає готового рішення щодо законодавчого регулювання ринку віртуальних активів, яке повністю задовольняло б Національний банк. "Тож маємо разом з колегами з інших інституцій критично переосмислити цю ситуацію і, проаналізувавши вже напрацьоване, сфокусуватися на пошуку оптимальних рішень для оновлення законодавства. Робота над цим також триває", - підсумував Андрій Пишний.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua