Гонка навпаки: чому Гарріс має шанси, незважаючи на несприятливі показники.

Гарріс на фоні незважаючих показників
Гарріс на фоні незважаючих показників

За місяць до президентських виборів у США, Камала Гарріс знаходиться в складній ситуації. Незважаючи на низьке задоволення американців напрямком розвитку країни та переваги свого суперника, колишнього президента Дональда Трампа, опитування показують, що кандидати йдуть пліч-о-пліч.

Аналітик CNN, Гаррі Ентен, зазначає, що тільки 28% американців вважають, що країна рухається у правильному напрямку. Цей показник значно нижчий, ніж був на початку президентства Джо Байдена в 2021 році, коли він перевищував 40%. За історичними даними, такий низький рівень був би поганою ознакою для партії чинного президента. З 1980 року жодна партія при владі не вигравала вибори, коли менше 39% населення були задоволені ситуацією в країні.

Крім того, рейтинг несхвалення президента Джо Байдена на 10 пунктів перевищує рейтинг схвалення, що також є негативним фактором для Гарріс. Ентен підкреслює, що партія чинного президента ніколи не перемагала, коли рейтинг несхвалення президента був вищим за рейтинг схвалення.

Дослідницька компанія Gallup аналізує 10 різних показників перед виборами, включаючи партійну ідентифікацію, економічне задоволення та схвалення президента. З цих 10 показників, 8 з них виявилися на користь Трампа, 2 були нейтральні, а жоден не вказував на перемогу Гарріс.

Однак, Ентен вказує на два ключові фактори, які можуть допомогти Гарріс подолати ці несприятливі тенденції:

  • Негативний рейтинг Дональда Трампа серед виборців. Якщо Трамп переможе, він стане найменш популярним кандидатом, який коли-небудь вигравав президентство, за винятком його власної перемоги у 2016 році.
  • Питання абортів, яке залишається важливим для багатьох американців після скасування рішення у справі Роу проти Вейда. У деяких штатах осінню будуть голосувати за введення заходів щодо розширення доступу до абортів.

Ці фактори вже допомогли демократам показати несподівано хороші результати під час проміжних виборів 2022 року, незважаючи на негативні опитування. Тоді демократи змогли зменшити втрати в Палаті представників, розширили більшість у Сенаті та здобули декілька губернаторських посад.

Вибори можуть змінити історію

Аналітик підсумовує, що ці вибори можуть порушити історичні тенденції останніх 44 років президентських виборів. Протиріччя між історичними даними та досвідом 2022 року робить ці вибори особливо цікавими для спостереження.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua