Горіховий Спас 2024: історія, традиції, прикмети та що треба святити у церкві.

Ікона Горіхового Спаcу 2024
Ікона Горіхового Спаcу 2024

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський церковний календар, і тепер всі неперехідні свята із фіксованою датою відзначаються на 13 днів раніше. Тому перше з трьох літніх свят на честь Спасителя – Маковія (Медовий спас) віряни святкували 1 серпня, 6 серпня – Яблучний спас, а вже сьогодні, 16 серпня 2024 року, святкуватимуть – Горіховий спас.

Горіховий Спас або Спас на полотні – це третє завершальне свято з трьох літніх Спасів. У церковній традиції його найчастіше називають Днем пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя. Це свято також має наступні назви: Хлібний Спас, Полотняний, Малий, Холодний Спас, Нерукотворний Спас або день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя. 

«Холодним» свято називається, тому що воно відзначається в середині серпня, коли вже спадає спека та помітно холоднішає. Назву «Хлібний» свято отримало за стародавню традицію випікати хліб із зерна першого врожаю.

Свято Горіхового Спасу вважається народним, бо саме у цей час закінчуються жнива, збираються горіхи та інші дари природи, літо поступово йде, а кількість роботи у полях та на городі меньшає. 

Історія свята

Горіховий Спас – це церковне свято присвячене перенесенню з Едесси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа у 944 році. Нерукотворним образ вважається тому, що утворився він після того, як Ісус Христос притулив полотно до свого обличчя, яке чудесно відбилося на ньому. Звідси пішла й друга назва свята  – Нерукотворний Спас або Спас на полотні. 

У цей день прийнято було влаштовувати ярмарки та продавати домоткані полотна. У народі навіть існувала приказка: Перший Спас – на воді стоять, Другий Спас – яблука їдять, Третій Спас – на горі полотна продають.

Що святять на Горіховий Спас

На Третій Горіховий Спас 16 серпня заведено освячувати в церкві горіхи та хліб випечений з борошна нового врожаю. Також, як і на інші свята Спасу, віряни несуть до церкви фрукти нового врожаю, воду та мед.   

Після освячення люди йшли додому і накривали багатий частуваннями стіл на якому обов'язково повинна бути горіхова настоянка, свіжий хліб та пироги з фруктовими начинками. Святкування були пишними та голосливими, бо строгий Успенський піст закінчився тож можна було влаштовувати багаті застілля.

Третій Горіховий Спас: стародавні традиції

На Горіховий Спас, за стародавніми традиціями, в селі обирали найстаршу жінку та посилали її на пробний збір горіхів. Скільки горіхів вона принесе, стільки повинні були принести й інші мешканці села.

На третій Спас селяни пекли хліб, робили заготівлі на зиму, збирали горіхи та робили з них настоянку. Вважалося, що вона матиме надзвичайні лікувальні властивості. Настоянка з перетинок волоського горіха допомагала при застуді й хворобі суглобів.

За стародавніми традиціями на Горіховий Спас можна було активно працювати, бо саме у цей час йшов активний збір врожаю овочів, фруктів та їх заготівлі на зиму, збір горіхів та молотьба борошна.   

Народні прикмети:

  • Багато горіхів на Спас – через рік буде хліба про запас.
  • Журавель відлітає до Третього Спасу – на Покрову буде морозно.
  • Горіховий Спас – сонце на осінь пішло.
  • Горіховий Спас, Хлібний Спас або Холодний Спас – це прощання з літом й підготовка до осені та до холодів.

Що не можна робити на Горіховий Спас

Існують й важливі заборони, які стосуються цього великого свята. Віряни в давнину їх обов'язково дотримувалися, щоб не накликати на себе і членів своєї родини лихо:

  • не можна пліткувати, лихословити, злословити, сваритися й бажати іншим зла;
  • не варто лінуватися, адже цей період повинен пройти у фізичній роботі;
  • якщо вас попросили про допомогу, не можна відмовляти;
  • до лісу без оберега (натільного хрестика) ходити було заборонено, можна зустріти нечисту силу.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua