Хто підірвав Кримський міст? Росія назвала два прізвища.

Підозрювані у вибуху Кримського мосту
Підозрювані у вибуху Кримського мосту

Росія розшукує громадянина Грузії Олександра Інасарідзе та громадянина України Сергія Андрійченка через причетність до вибуху на Кримському мосту. За цими фактами була порушена кримінальна справа зі статтями про теракт, незаконні придбання вибухових речовин та контрабанду вибухових речовин організованою групою. Олександра Інасарідзе вже засудили до тюремного терміну.

Вибух на Кримському мосту стався через сім місяців після російського вторгнення в Україну. За чотири дні після вибуху, російська Федеральна служба безпеки заявила про арешт п'ятьох громадян Росії і трьох громадян України та Вірменії, а також про виявлення співучасників, двох з яких є громадянами Грузії.

СБУ атакувала Кримський міст

Більше року тому Служба безпеки України атакувала Кримський міст морськими дронами Sea Baby, розробленими в Україні. Вони зруйнували одну секцію мосту й пошкодили іншу. Цей випадок перервав логістичну артерію, яка підживлювала російські війська на півдні України.

Це була друга атака СБУ на Кримський міст. Перша відбулася у жовтні 2022 року, коли Служба безпеки уразила міст за допомогою вантажівки з вибухівкою.

Головне управління розвідки Міноборони підтвердило, що триває підготовка до знищення Кримського мосту, і його можуть зруйнувати вже цього року.

Раніше росіяни перекрили Керченський міст, щоб запобігти повтору ситуації з вибухом на мосту і максимально забезпечити його безпеку. Україна розробила план по поверненню Криму під контроль та знищення Кримського мосту.

Російські правоохоронці звинувачують голову Служби безпеки України в атаці на Кримський міст у 2023 році.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua