Індустріальний гігант та колиска козацтва. Запоріжжя відзначає день міста.

Виставка в індустріальному музеї Запоріжжя
Виставка в індустріальному музеї Запоріжжя

Сьогодні, 5 жовтня, відзначається день міста Запоріжжя. Це великий промисловий центр, який був заснований у 1770 році. Сучасне місто є домом для багатьох промислових підприємств різних галузей. Тут також знаходяться важливі науково-дослідні установи, такі як Мотор-Січ та Запорізький автомобілебудівний завод.

Історія міста

У XVI-XVII століттях територія сучасного Запоріжжя була частиною Запорізького козацького війська. На острові Хортиця була розташована Хортицька Січ - перша Січ, яка була всередині міста. В 1770 році на місці сучасного Запоріжжя була створена фортеця Олександрівськ, а в 1806 році поселення отримало статус міста з назвою Олександрівськ. В 1921 році місто було перейменовано на Запоріжжя, а в 1939 році стало обласним центром.

Цікаві факти

  • Запоріжжя має проспект Соборний, який є одним з найдовших проспектів у світі з довжиною 10800 метрів.
  • Дніпровська ГЕС - гребля висотою 50 метрів.
  • На острові Хортиця розташовані музей Запорізької Січі та музей судноплавства.
  • У місті є дитяча залізниця, де курсують справжні поїзди в масштабі зменшення завдовжки 9 кілометрів.

Програма святкування

У зв'язку з напруженістю через воєнний стан, багато святкових заходів було скасовано. Але запоріжці все ще можуть прийняти участь у різних заходах до Дня міста. У кав'ярні Besha буде організовано ярмарок з солодощами та стравами від місцевих підприємців. Також у Маєтку VILLA DEL VINO будуть проведені ярмарки, а вечором виступить молодий артист Parfeniuk. У Запорізькій обласній філармонії відбудеться відкриття 68-го симфонічного сезону з участю народної артистки України Оксани Рапіти.

Нещодавно Запоріжжя було обстріляно з російських окупаційних сил.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua