Кінець газової залежності від Росії: ЄС готовий до радикального кроку.

Європейський Союз шукає альтернативу газу з Росії
Європейський Союз шукає альтернативу газу з Росії

Єврокомісар Сімсон: Європа може обійтися без російського газу

Комісар з енергетики Кадрі Сімсон повідомила, що запаси газу в Європі становлять 95% від потреби, що уникне дефіциту та збереже стабільність цін.

Договір про транзит російського газу через Україну до Європи закінчується у 2024 році, і Київ вже заявив, що його не планує продовжувати.

"Виробництво енергії з відновлюваних джерел продовжує зростати, а газове постачання розподілено. Закінчення договору про транзит газу між 'Газпромом' та 'Нафтогазом' відбудеться до кінця року, я це підтвердила міністрам. Комісія готується до можливого сценарію нульового транзиту з 1 січня 2025 року під інтенсивною співпрацею з країнами-членами ЄС, які найбільше постраждають", - заявила єврокомісар Кадрі Сімсон з енергетики.

Країни Центральної та Південно-Східної Європи вдосконалили постачання газу, щоб повністю замінити 14 млрд кубометрів російського газу, транзит якого йде через Україну. Є наявність нових та існуючих терміналів скрапленого природного газу (СПГ) та різні альтернативні маршрути для постачання СПГ та трубопровідного газу.

"Я вже говорила це раніше і готова повторити: ЄС може обійтися без російського газу. Якщо держави-члени ЄС вирішили імпортувати російський газ навіть вище контрактних обсягів або укласти нові угоди на більші обсяги, я хочу підкреслити, що цього не потрібно. Це політичний вибір, що також має свої ризики", - додала Сімсон.

"Ми повинні пам'ятати, що витрати взаємодії з Росією вимірюються не лише ціною на газ, а й загубленими життями в Україні", - підкреслила вона.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua