Кремль вливає мільйони доларів в дестабілізацію Молдови.

Кремль вливає мільйони доларів для дестабілізації Молдови
Кремль вливає мільйони доларів для дестабілізації Молдови

Правоохоронні органи Молдови повідомили, що Росія інвестує мільйони доларів для дестабілізації ситуації в країні. За даними прокуратури, тільки у вересні Москва витратила 15 млн дол. на підкуп виборців. Цю інформацію розповіли журналістам видання FREEДOM.

"Не зважаючи на зниження кількості прихильників Росії, цей процес відбувається неприродним шляхом через величезні ресурси, які Росія витрачає на пропаганду. Це також впливає на вибори, оскільки Росія витрачає безпрецедентні гроші. Тільки у вересні вони витратили 15 млн дол. на одну з колон у Молдові", - розповів політолог Андрій Андрієвський.

Журналісти виявили докази існування проросійської мережі, пов'язаної з молдавським політиком Іланом Шором. Встановлено, що учасники цієї схеми отримують гроші через афілійований з російським Міноборони банк "Промсвязьбанк". Ці кошти використовуються для вербування учасників проросійських мітингів та пропаганди проти євроінтеграції.

"Ці люди активно працюють над створенням картинки, яка критикує євроінтеграцію. Їм важливо створити враження, що всі проти цього процесу", - заявив керівник аналітичного центру WatchDog.md Валеріу Пашу.

Експерти вважають, що для Росії референдум про євроінтеграцію важливіший за президентські вибори. Вони стверджують, що Росії не вдалося знайти конкурента Маї Санду. До того ж результати референдуму впливатимуть на майбутні парламентські вибори, а Молдова є парламентською республікою.

"Це особливо важливо перед парламентськими виборами 2025 року, коли буде створюватися новий уряд і коаліційна більшість. Чи буде цей уряд європейською і продовжить переговори про вступ до ЄС, реформи і т.д.", - заявив історик Олексій Тулбуре.

У березні 2022 року Молдова подала заявку на вступ до ЄС. Європейський парламент підтримав надання країні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу у червні того ж року. Переговори про вступ будуть проводитися швидше, ніж зазвичай, повідомили в Брюсселі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua