Хто такий брокер і чим він займається простими словами.

Хто такий брокер і чим він займається простими словами
Хто такий брокер і чим він займається простими словами

Фінансова сфера досить різноманітна і цікава. Багато учасників процесу можуть бути корисними, а тому не зайвим буде дізнатися, хто такий брокер. Крім того, хто це, краще зрозуміти і чим займається такий спеціаліст (простими словами). 

Розбираючись в тому, брокер хто такий і що він робить, варто згадати і всі його функції. Адже вони можуть стати в нагоді в майбутньому. К тому ж зрозуміти, брокер хто це, варто і тим, хто цікавиться акціями. 

Хто такий брокер і чим він займається?

хто такий брокер

Отже, брокер це хто простими словами: багато знають, що брокери пов'язані з купівлею і продажем акцій або інших фінансових інструментів, але не всі до кінця розуміють, хто такі брокери і чим вони займаються. А це посередник, який допомагає своїм клієнтам здійснювати угоди на фінансових ринках. По суті, він продає свої знання і розуміння роботи ринку. Однак його роль на цьому не закінчується. Брокер може стати дуже корисним посередником. 

Частіше за все брокер, дійсно, є посередником між продавцем і покупцем. Проте, йдеться про фінансовий ринок. Цей посередник може працювати як з приватними особами, так і з великими компаніями. Основна задача брокера — забезпечити виконання угод, як купівля або продаж акцій, облігацій, валюти та інших активів. Але тільки на цьому функції і обов'язки брокера не обмежуються. 

брокер хто такий

Брокер не є консультантом (донесе інформацію), він більше радник. Тобто він інтерпретує певну інформацію фінансового ринку. Для того щоб стати брокером, потрібно мати спеціальну ліцензію. Ліцензія підтверджує, що людина має достатні знання і досвід для роботи на фінансових ринках, а також дотримується законів і правил, встановлених регулюючими органами.

Що робить брокер? 

Окрему увагу слід приділити тому, чим брокер може бути корисним. В цілому, робота брокера включає в себе кілька ключових функцій, кожна з яких важлива для успішних угод на фінансових ринках.

брокер хто це

Брокер точно знадобився для того, щоб виконати торгові операції. Головна задача брокера   це купівля і продаж цінних паперів або інших фінансових інструментів за дорученням своїх клієнтів. Щоб зрозуміти, як це працює, варто навести приклад. Клієнт брокера хоче купити акції (якоїсь компанії), але сам він в цьому погано розбирається. Тому він йде до брокера і той шукає підходящі варіанти. Також він проводить всю операцію на біржі. Тобто клієнт отримує все, що хоче, але при цьому не витрачає час на вивчення всього процесу. 

Безумовно, часто брокер просто консультує клієнтів. Частіше консультація стосується тем, які активи краще купити або продати. У цьому питанні остаточне рішення приймає сам клієнт, але брокери можуть давати рекомендації на основі свого досвіду і аналітичних даних. Також важливо розуміти, що брокер більше практик, ніж теоретик. 

Що ще важливо знати: фізичні особи або компанії не можуть просто так прийти на фондову біржу і почати торгувати акціями. Для цього їм потрібен посередник  брокер, у якого є доступ до бірж. Для цього доступний брокер і отримує ліцензію. Тобто без нього не вийде провести купівлю в будь-якому випадку. Брокери мають спеціальне програмне забезпечення і ліцензії, які дозволяють їм здійснювати угоди на різних біржах.

брокер це хто

Деякі брокери надають послугу з управління інвестиціями. В такому випадку вони не тільки виконують доручення клієнтів, але й самі приймають рішення про те, які акції або облігації купити, щоб збільшити дохідність портфеля клієнта. Такі брокери називаються управляючими активами. Це більш складна робота і не всі брокери цим займаються. До того ж за це вони отримують велику комісію. 

Які ще функції виконує брокер? 

Брокери також можуть надавати своїм клієнтам доступ до аналітичних даних, звітів про компанії, прогнозів по ринку та інших досліджень. Це допомагає інвесторам краще орієнтуватися у світі фінансів і приймати обґрунтовані рішення. Для початку брокери самі ці всі дослідження і проводять. Тому робота такого плану дуже важка. 

Які бувають брокери? 

Через велику кількість обов'язків, існує і велика кількість видів брокерів. Так званих універсалів майже немає, і вони беруть дуже високу оплату своєї праці. В цілому, існує кілька типів брокерів, кожен з яких надає свої послуги в залежності від потреб клієнтів. 

хто такий брокер і чим він займається

Які види найбільш поширені: 

  1. Брокери по цінним паперам. Це найбільш поширений тип брокерів, який займається купівлею і продажем акцій, облігацій, фондів і інших фінансових інструментів. 

  2. Форекс-брокери. Вони займаються торгівлею валютами на міжнародному валютному ринку (Forex). 

  3. Товарні брокери. Ці брокери працюють з товарами, такими як нафта, золото, сільськогосподарські продукти і метали.

  4. Іпотечні брокери. Цей тип брокерів допомагає клієнтам у отриманні іпотечних кредитів. 

Є ще й страхові брокери. Вони допомагають клієнтам обирати страхові продукти, такі як поліси по страхуванню життя, здоров'я, майна і автомобілів. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua