Хто такий податковий агент і які функції він виконує.

Хто такий податковий агент і які функції він виконує
Хто такий податковий агент і які функції він виконує

Система оподаткування в кожній країні досить складна і працює з комплексом різних процесів. У цієї системи є і багато учасників, як наприклад, податковий агент. Розуміння, хто такий податковий агент, суттєво спрощує розуміння і всієї системи. Адже це важливий учасник процесу. Крім того, податковий агент має свої чіткі функції, які він зобов'язаний виконувати. 

Розбираючись у питанні, податковий агент — це і що він робить, потрібно розуміти, що його головною метою залишається правильне нарахування податків. Тому в теорії знати, хто це, потрібно всім. 

Хто це податковий агент? 

кто такой налоговый

Податкова система є не тільки складною, але й неймовірно взаємопов'язаною для всіх учасників. Однією з ключових ролей у цьому процесі займає податковий агент. У 2024 році роль податкових агентів все ще важлива для дотримання фіскальних зобов'язань і правильного нарахування податків. На початку вся система може здаватися складною, але й у ній можна досить просто розібратися. Отже, податковий агент — це фізична або юридична особа, яка відповідно до законодавства зобов'язана утримувати податки та інші обов'язкові платежі з доходів третіх осіб і перераховувати їх до бюджету держави. Тобто це своєрідний посередник. Він стежить за тим, щоб система працювала бездоганно. Такий агент буквально стоїть між платником податків і державними органами. Таким чином, податкові агенти допомагають державі отримувати податкові надходження без необхідності взаємодії з кожним платником податків безпосередньо.

Щоб зрозуміти цю систему, варто взяти кілька прикладів. Роботодавець, який організовує роботу цілої компанії або підприємства, є таким агентом. Роботодавець зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб із зарплати працівників і перераховувати його до бюджету. Таку роль можуть виконувати і банки (фінансові організації). При виплаті доходів за депозитами банки зобов'язані утримувати податок на прибуток. Найпростішим варіантом можуть бути орендодавці. В деяких випадках орендодавці можуть виконувати функції податкових агентів, утримуючи податки з орендних платежів. І таких прикладів досить багато. 

Які функції повинен виконувати податковий агент? 

агент налоговый агент

У такого агента є свої функції і він зобов'язаний їх виконувати. Головною метою всього цього є утримання і сплата податків. Тобто це основна функція агента. Податковий агент зобов'язаний своєчасно утримувати податки з доходів платника податків. Щоб виконати свою функцію, агент повинен:

  1. Розрахувати податок, який потрібно сплатити. 

  2. Утримати податок при кожній виплаті доходу платнику податків.

  3. Ведення обліку всього цього процесу. 

Знову для прикладу можна взяти роботодавця. Він утримує із зарплати співробітників податок і веде облік за цим процесом. Далі він перераховує утриману суму до податкової служби.

 налоговый агент это

Тобто агент зобов'язаний перераховувати податки до бюджету. Після утримання податків податковий агент повинен перерахувати ці кошти до державного бюджету. Для цього встановлюються суворі терміни, порушення яких може призвести до штрафних санкцій. Тобто роботодавець повинен дотримуватись усіх строків. Перераховувати податки, коли схочеться, йому не можна. Також податковий агент зобов'язаний використовувати правильні реквізити для платежу, щоб кошти надійшли в відповідні державні органи.

Що стосується звітності, то це також обов'язок роботодавця в цьому прикладі. Податковий агент також несе відповідальність за ведення точної та повної податкової звітності. Йдеться в першу чергу про складання звітів про те, скільки сум було утримано. Після цього ці звіти потрібно надсилати в податкові органи. Увесь цей процес також повинен бути виконаний у зазначені терміни. У звітності вказуються дані про платників податків, суми доходів та податків, утриманих з цих доходів.

функции налогового агента

Якщо говорити про обов'язки агента, то це і надання інформації платнику податків. Тобто такий агент зобов'язаний інформувати платника податків про те, які суми податків були утримані. Наприклад, роботодавець надає співробітнику довідку про доходи та утримані податки за формою 2-НДФЛ.

Окрім ведення звітів, агент повинен і зберігати всю цю документацію. Це потрібно на випадок перевірок. Закон України також визначає терміни, як довго документація повинна зберігатись. 

Роль податкового агента передбачає значну відповідальність перед податковими органами і платниками податків. Невиконання своїх обов'язків може призвести до серйозних наслідків як для самого податкового агента, так і для держави.

что делает налоговый агент

Податкові агенти зобов'язані перераховувати податки до бюджету у строго встановлені терміни. Несвоєчасне перерахування або неповне перерахування податку може призвести до накладення штрафів та пені. Це найбільші ризики для агента, тому краще не порушувати закон. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua