МАГАТЕ вимагає деокупації ЗАЕС та її повернення під контроль України.

МАГАТЕ закликає деокупувати ЗАЕС і повернути його під контроль України
МАГАТЕ закликає деокупувати ЗАЕС і повернути його під контроль України

МАГАТЕ підтримує Україну і закликає Росію вивести військовий персонал з ЗАЕС

На своїй 68-й сесії Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалила резолюцію "Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні".

Резолюцію, яку підтримали 65 голосами, співавторами якої були 52 країни-члени агентства.

У резолюції МАГАТЕ закликає Росію негайно вивести своїх військових та інших працівників з території Запорізької АЕС, щоб повністю забезпечити контроль української влади над цією станцією і її безпеку.

Міністерство енергетики України повідомляє, що резолюція підтверджує право України на повний суверенний контроль над усіма атомними станціями на її території, включаючи ЗАЕС. Поки станція не перейде повністю під контроль України, Росія повинна забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об'єктів і інформації на ЗАЕС.

Окупанти на ЗАЕС, фото

Резолюція також підтримує подальші зусилля МАГАТЕ з подолання ризиків ядерної безпеки в Україні. Зокрема, схвалюється рішення генерального директора Агентства направити спостережні місії на ключові високовольтні підстанції, які забезпечують роботу українських АЕС.

МАГАТЕ підтверджує свою готовність продовжувати надавати технічну допомогу Україні для забезпечення безпечної роботи атомних об'єктів. Резолюція також передбачає подальшу політичну, фінансову та матеріальну підтримку відповідних програм з боку міжнародної спільноти.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua