Майор запасу ЗСУ розповів, на що здатні ракети до F-16, які отримає Україна.

Ракети до F-16 в дії
Ракети до F-16 в дії

Україна отримає ракети для винищувачів F-16, які зможуть знищувати російські носії керованих авіаційних бомб, повідомив майор запасу Національної гвардії, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

Україна отримає три види ракет для винищувачів F-16.

Перші – сучасні ракети "повітря-повітря", які мають дальність до 180 км. Вони сучасні, тому що добре можуть влучити у ворожий літак, зокрема, той, що несе російські КАБи та ФАБи. Ці ракети керуються безпосередньо з комп'ютера літака, і пілот вже не бере участі в їхньому польоті. Це те, що називається "вистрілив і забув". Тобто побачив, захопив ціль бортовим радаром літака, який є радіолокаційною станцією. Цей радар бачить далі, ніж бортовий радар російських літаків, тому раніше може побачити F-16, запустити цю ракету і знищити ворожу ціль", – розповів Гетьман.

Також Україна буде отримувати плануючі бомби, які наводяться у кінцевому етапі польоту і мають високу точність.

За словами Олексія Гетьмана, третій вид – найсучасніші протирадіолокаційні ракети, які не тільки рухаються за електромагнітним випромінюванням, яке створює ворожий радар, але й запам'ятовують координати цієї станції.

Окрім того, є ракети для зенітно-ракетних комплексів, які володіють високою точністю. Проте, для того, щоб ракета полетіла за радіолокаційним сигналом, літак має зайти в зону, де цей сигнал його бачить, що створює певну небезпеку.

Сполучені Штати Америки нададуть Україні ракети та інше озброєння для винищувачів F-16.

Перша партія американських винищувачів F-16, ймовірно, вже прибула до України, про це повідомляє Bloomberg. Однак, Сполучені Штати Америки не підтверджують і не спростовують цю інформацію, а Україна також не коментує прибуття винищувачів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua