Марія Деві Христос. Історія кінця світу, призначеного на 24 листопада.

Марія Деві Христос. Історія кінця світу
Марія Деві Христос. Історія кінця світу
Бурхливе обговорення у мережі «цілительки» Ганни Фесун, яка проголосила себе Богородицею, не перший випадок в Україні, коли жінка зарахувала себе до сонму небожителів. «Це ж вже було», – сказав би другий президент України Леонід Кучма і мав би рацію.

35 років тому, у 1990-му, було засноване добре відоме українцям у віці 40+ «Біле Братство». На його чолі стояла така собі Марина Цвігун. За самовизначенням – «Матір Світу» та «Живий Бог Марія Деві Христос».

Про буремні події початку 1990-х та подальшу долю Цвігун, послідовники якої, досі намагаються повторити її феномен, – далі у матеріалі «Главкома». 

Богородицин клан

Кінець 1980-х – початок 1990-х у колишньому СРСР став часом для різного роду неформальних об'єднань та пройдисвітів. Один з таких об'єднань – «Біле Братство» було засновано у 1990-му році. Його лідеркою була Марина Цвігун, яка вважала себе «Матерлю Світу» і «Живим Богом Марією Деві Христосом».

Цвігун і її прихильники точно не були першими, хто проголошував себе небожителем в Україні. Утім, їхній феномен привернув значну увагу громадськості.

Кравчук – «Понтій Пілат» та дефіцит постільної білизни

У пошуку популярності та грошей Марина Цвігун і її чоловік Юрій Кривоногов стверджували, що «Бог зійшов на землю» у вигляді Марини-Марії. Вони пропагували ідею, що наступить «золотий вік», а перед ним – Страшний суд.

Учасникам об'єднання було необхідне багато грошей. Вони збирали пожертви, але також й ошукували людей, які віддавали церквам своє майно від коштовностей до нерухомості.

Кривоногов також замислювався над заснуванням власної релігійної громади, де він сам виступатиме в ролі месії.

Але влада не сприймала це серйозно. Президент України Леонід Кравчук отримав прізвисько «Понтій Пілат», а київська влада заборонила діяльність організації.

Кінець світу відкладається

Завдяки своїм талантам, Цвігун знайшла собі прихильників у Росії. Вона перейменувалася на Вікторію ПреобРАженську і продовжила свою діяльність в Москві.

Протягом багатьох років Вікторія ПреобРАженська підтримувала «Новоросію» та пропагувала проросійські погляди. Вона звинувачувала владу України та Росії у спіритизмі та включенні нечестивих сил у свою політику.

Сучасна влада РФ не забороняє її діяльність, але в Україні вона не має популярності та не зареєстрована як організація.

Зараз Вікторія ПреобРАженська продовжує свою творчу діяльність у Москві та має свою власну галерею.

Українці сприймають її як контроверсійну і постійно висловлюють свою незгоду з її поглядами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua