Меморандум з МВФ: який податок готові підвищити в Україні.

Меморандум з МВФ: податок підвищити
Меморандум з МВФ: податок підвищити

Українська влада повідомила МВФ, що готова збільшити податок на додану вартість (ПДВ), якщо буде потреба. Фонд також вважає ПДВ основним джерелом додаткових доходів бюджету.

У листі влади зазначено, що зараз Україна обмежена у маневреності в рамках поточного пакету ресурсів. Тому для забезпечення виконання бюджету розглядається можливість підвищення ПДВ як ефективне джерело додаткових доходів.

Експерти МВФ наголошують, що бюджетний процес в Україні складний та невизначений. Недавній податковий пакет забезпечив необхідне збільшення доходів, але він менший, ніж початковий проєкт, який передбачав ширше застосування військового податку та інших заходів.

Поточний проєкт податкового пакету залишає менші буфери у бюджеті на 2025 рік, що ускладнює вплив потенційних шоків. Тому, якщо будуть непередбачені потреби у витратах або доходи зменшаться, влада зобов'язалася ввести додаткові податкові заходи, зокрема підвищення ПДВ, щоб зберегти дефіцит та компенсувати вплив шоку на борг.

Експерти фонду вважають, що підвищення основної ставки ПДВ є найбільш доцільним, оскільки воно ефективне, охоплює неформальний сектор та повністю спрямовується до державного бюджету.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua