Мінцифри запустило е-резидентство: громадяни яких країн можуть користуватися послугою.

E-резидентство для громадян окремих країн
E-резидентство для громадян окремих країн

Мінцифри запустило електронне резидентство для громадян Словенії, Індії, Пакистану й Таїланду

Міністерство цифрової трансформації запустило нову послугу - електронне резидентство, яке стало доступним для громадян Словенії, Індії, Пакистану й Таїланду. Про це повідомив міністр Михайло Федоров на IT-конференції.

«Щоб стати е-резидентом, треба лише заповнити заявку в застосунку чи на порталі uResidency – це 5–10 хвилин. Її швидко перевірять, і резидент отримає КЕП у консульстві, без жодного візиту в Україну. Далі відкриває ФОП онлайн – і всі подальші взаємодії відбуватимуться автоматично», – пояснив Федоров.

За словами міністра, електронне резидентство передбачає повністю автоматизовану звітність. Банк самостійно розрахує податки, подасть декларацію і візьме на себе всю бюрократичну рутину. Усі процеси відбуватимуться автоматично та без участі людини. Це означає, що громадянам не потрібно буде сплачувати бухгалтера або юриста, оскільки система виконує всю їхню роботу. Резиденти зможуть просто займатися своїми справами, зазначив Михайло Федоров.

«Зараз програма доступна громадянам Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. На першому етапі плануємо долучити близько 1 000 е-резидентів. Далі буде більше країн», – наголосив Михайло Федоров.

Міністр наголосив, що електронне резидентство є важливим та революційним проєктом для економіки, оскільки це забезпечує постійні додаткові надходження в бюджет. Наприклад, в Естонії е-резидентство працює вже 10 років і щороку приносить мільйонні податки. Перші е-резиденти вже успішно відкрили рахунки в банках і задоволені результатами, додав Федоров.

За два роки іноземці у «Дії» сформували понад 20 тис. документів, включаючи понад 18,3 тис. посвідок на постійне проживання та більш ніж 2,8 тис. посвідок на тимчасове проживання.

До слова, Мінцифри також запустило онлайн-послугу шлюбу у «Дії». За допомогою цієї послуги можна укласти шлюб всього за кілька кліків. Федоров зазначив, що це дозволить військовим та парам, які перебувають на великій відстані один від одного, побороти всі перешкоди і одружитися незважаючи на обставини, відстань між містами або країнами.

Також у «Дії» з'явилися нові документи, а саме свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua