Мінімальна та середня зарплата в Швейцарії.

Мінімальна та середня зарплата в Швейцарії
Мінімальна та середня зарплата в Швейцарії

Швейцарія давно зарекомендувала себе, як країна з досить стабільною економікою. А цей факт впливає на те, якою буде зарплата в Швейцарії. Вона ж приваблює мігрантів, адже мінімальна зарплата в Швейцарії вже дозволяє жити і досить непогано. 

Також середня зарплата в Швейцарії розраховується за годину або в місяць, що вже робить її досить привабливою для мігрантів. У 2024 році ситуація відносно непогана, навіть незважаючи на весь економічний кризис в Європі. 

Швейцарія мінімальна зарплата: на який заробіток можна розраховувати? 

зарплата в швейцарії

Швейцарія, як одна з найрозвиненіших країн Європи, привертає увагу багатьох працівників завдяки високому рівню життя і зарплатам. Країна відома своєю стабільною економікою, низьким рівнем безробіття та хорошими соціальними стандартами. Якщо говорити простіше, то Швейцарія робота і зарплата відображають всю ту стабільність, яка планомірно створювалася в країні. По суті, не тільки Швейцарія зарплата досить висока навіть без досвіду, але й в цілому багато комфортних умов для життя. 

Швейцарія відрізняється і тим, що в країні досить велика конкуренція. Такі умови неминучі, якщо є високі заробітки і повноцінне соціальне забезпечення. Тому в 2024 році мінімальна і середня зарплата в Швейцарії залишаються актуальними темами для тих, хто планує переїзд в цю країну або шукає інформацію про заробітки в європейській державі з високим рівнем життя. Безумовно, складнощі в цій країні виникнуть, але їх подолання дає всі ті переваги, про які мріє мігрант. Громадянам країни в цьому плані набагато простіше, і це ще одна особливість пра устрою в Швейцарії. 

мінімальна зарплата в швейцарії

Якщо говорити про мінімальну оплату праці, то одразу потрібно згадати, що Швейцарія — одна з небагатьох країн в Європі, де на національному рівні не існує єдиних мінімальних зарплатних стандартів. Це пов’язано з децентралізованою системою управління і сильним впливом кантонів, які можуть встановлювати власні мінімальні стандарти оплати праці. Мінімальна зарплата в країні в останні роки стала окремою темою для спорів серед громадян країни, особливо в деяких регіонах. 

По всій країні є єдине умова стосовно мінімальної оплати праці. При цьому в деяких регіонах країни, які називаються кантонів, ситуація може змінюватися. Такі регіональні органи влади можуть змінювати деякі показники, включаючи мінімальну оплату праці. Саме тому в Швейцарії дуже важливо вибрати місце проживання. Якщо говорити про загальні тенденції, то в країні, як і в усьій Європі, діє принцип, що в першу чергу на заробітки вплине спеціальність і досвід. 

Скільки можна заробити в різних регіонах Швейцарії? 

середня зарплата в швейцарії

Отже, кантони впливають на мінімальні заробітки. Іноді ця різниця між регіонами може бути досить великою. Про що йдеться: 

  1. Кантон Женева. Мінімальна зарплата становить близько 4 368 швейцарських франків в місяць (приблизно 4 900 євро). Це один з найвищих рівнів мінімальної заробітної плати у світі.

  2. Кантон Тичіно. Мінімальна заробітна плата становить приблизно 3 700 швейцарських франків в місяць (близько 4 100 євро).

  3. Кантон Невшатель. Мінімальна оплата праці тут становить близько 20 швейцарських франків в годину, що еквівалентно приблизно 3 500 швейцарських франків в місяць (близько 3 900 євро).

Якщо мова йде про мінімальні зарплати, то одразу потрібно уточнювати, де ці зарплати платять. Адже у спеціаліста з досвідом в Швейцарії завжди буде середня або вище середньої оплата праці. Мінімальні зарплати, встановлені в деяких кантонах, застосовуються не до всіх галузей і професій. Деякі професії та галузі, такі як готельний і ресторанний бізнес, можуть мати свої колективні угоди. При цьому мінімалка залежить від стажу та кваліфікації працівника. 

Яка середня зарплата в Швейцарії? 

швейцарія зарплата

Пару слів слід сказати про середню зарплату в Швейцарії. Виходячи з мінімалки, то й середні заробітки в країні вже досить високі. Середня зарплата в країні варіюється в залежності від галузі, регіону та кваліфікації співробітника.

Найбільш прибутковий фінансовий сектор. Середня зарплата в цій сфері може досягати 10 000–12 000 швейцарських франків в місяць (приблизно 11 200–13 500 євро). Також досить прибуткова і сфера медицини. Лікарі та інші медичні спеціалісти заробляють в середньому від 8 000 до 10 000 швейцарських франків в місяць (близько 9 000–11 200 євро).

швейцарія мінімальна зарплата

Як і в усій Європі, в Швейцарії досить популярною є ІТ-сфера. Інженери та спеціалісти в області інформаційних технологій отримують в середньому від 7 000 до 9 000 швейцарських франків в місяць (приблизно 7 900–10 100 євро).

Якщо потрібна робота в Швейцарії, з досвідом і без, в певній сфері, знайти її можна за посиланням, на сайті Layboard.com. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua