Місцеві ради зобов'язані показувати відео своїх засідань: закон вступив у силу .

Засідання місцевої ради, голосування, відеозапис, закон, показ
Засідання місцевої ради, голосування, відеозапис, закон, показ

Згідно нових вимог, починаючи з 14 серпня 2024 року, кожна місцева рада повинна записувати, зберігати та публікувати відео своїх пленарних засідань та засідань постійних комісій. Це нововведення зумовлене введенням в дію закону "Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування".

Згідно з цим документом, нові правила почнуть діяти через три місяці з дня опублікування закону. Газета Верховної Ради "Голос України" опублікувала документ 14 травня 2024 року.

Тепер всі засідання місцевих рад мають бути записані на відео і зберігатися протягом п'яти років. Відеозапис засідання повинен бути негайно оприлюднений після його завершення, але не пізніше наступного дня.

Після закінчення воєнного стану, місцеві ради мають транслювати свої засідання в режимі онлайн. Єдиним винятком будуть випадки, коли розглядається інформація з обмеженим доступом.

Нагадаємо, Верховна Рада 22 лютого ухвалила зміни до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування (законопроект 6401).

Згідно зі змінами, пленарні засідання ради повинні транслюватися в режимі реального часу в Інтернеті, за винятком питань, що мають інформацію з обмеженим доступом, відповідно до Закону "Про доступ до публічної інформації".

Під час засідань ради, депутати, посадові особи місцевого самоврядування та інші доповідачі повинні використовувати державну мову.

Раніше було спрощене процедура участі у судових засіданнях у форматі відеоконференцій. За новими правилами, рішення про призначення відеоконференції для судового засідання приймає не всі колегія, а лише суддя-доповідач. 263 народні обранці проголосували за відповідний законопроєкт 11133 "слуги" Ігоря Фріса.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua