Мобільний зв'язок під час відключень працюватиме довше: розпорядження Держспецзв’язку.

Мобільний зв'язок працюватиме під час відключень
Мобільний зв'язок працюватиме під час відключень

Мобільні оператори повинні забезпечити доступність зв'язку протягом 10 годин під час відключення електроенергії

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій змінив вимоги щодо роботи базових станцій мобільних операторів в умовах військового стану. Про це зазначено у відповідному розпорядженні від 15 липня 2024 року.

Зараз мобільні оператори повинні забезпечити доступність зв'язку протягом 10 годин, замість попередніх 4 годин.

Базові станції операторів мають мати обов'язкове резервне живлення

Крім того, до 1 жовтня 2024 року не менше 60% базових станцій операторів повинні мати автономне резервне живлення, щоб задовольняти нове правило. До 1 листопада - 70%, до 1 грудня - 80%, а до кінця січня 2025 року - не менше 100%.

Оператори мають забезпечити живлення мереж

Також до 1 грудня цього року, не менше 25% базових станцій в кожній області повинні бути підключені до генераторів з паливом або мати блоки акумуляторних батарей, які можуть працювати протягом перших 72 годин.

Фізична інфраструктура мереж також має мати резервне живлення

Починаючи з 1 вересня 2024 року, всі об'єкти фізичної інфраструктури мереж електронних комунікацій, що виконують функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій та національних точок обміну Інтернет-трафіком, мають бути підключені до стаціонарних або портативних генераторів з паливом або мати акумулятори, які забезпечують роботу протягом перших 72 годин.

Такі вимоги стосуються також вузлів спеціальних служб, які обслуговують комунікаційні центри (станції) оперативно-диспетчерських служб, що здійснюють невідкладні комунікації за номерами 101, 102, 103, 104 та 112.

Нагадаємо, що мобільний зв'язок в Україні буде працювати протягом трьох днів у разі виникнення блекауту. Зараз мобільні оператори спільно готуються до можливих відключень електроенергії.

Зокрема, під час блекауту, через масове переключення на мобільний інтернет, значно зростає навантаження на мережі мобільних операторів. Це може викликати проблеми зі зв'язком.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua