На Донеччині волонтери під обстрілами евакуюють храми УГКЦ (фото, відео).

Волонтери евакують храми УГКЦ
Волонтери евакують храми УГКЦ

Українська греко-католицька церква в Мирнограді, Донеччині, евакуювала всіх своїх парафіян. Храм святих апостолів Петра і Павла залишився без людей, крім священика і волонтерів, які займаються евакуацією церкви. Пресслужба УГКЦ повідомила про це.

11 серпня з храму святих Петра і Павла демонтували іконостас і зібрали всі цінні предмети, які планують перевезти до Дніпра. Серед цих цінностей є мармуровий ангел 1894 року, який пережив дві світові війни.

Розпочалася евакуація храму святих апостолів Петра і Павла. Священник Іван Василенко сказав: "Боляче, порожній душі. Ми повинні вивезти іконостас, ікони, хоругви, бібліотеку, всі освячені предмети храму з Мирнограда і загалом з Донецької області. Цей храм був збудований для слави Божої і спасіння душ людей. Ворог вже поруч, тому це наша єдина можливість. Сьогодні ми молились тут, обіймалися, люди плакали і виїхали. Я залишився сам. Зараз ми разом з хлопцем, який допомагав у будівництві, будемо демонтувати ікони".

Раніше храм Пресвятої Трійці, освячений минулого року, теж був евакуйований.

Варто зазначити, що парафія продовжує надавати гуманітарну допомогу місцевим мешканцям. Кожного дня о 15:00 біля храму працює соціальний гардероб, де місцеві жителі можуть отримати одяг і продукти.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він готовий прийняти рішення, яке "посилить нашу українську духовну незалежність".

Російська православна церква, кстати, вважає освячення ядерної зброї повністю прийнятним.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua