На Запорізькій АЕС відключилася лінія енергопостачання.

Відключена лінія енергопостачання на Запорізькій АЕС
Відключена лінія енергопостачання на Запорізькій АЕС

23 серпня на Запорізькій атомній електростанції сталося відключення високовольтної лінії енергопостачання. Про це повідомило російське відомство «Росатом» у Telegram.

Про причини інциденту окупанти не повідомляють, але заявляють, що радіаційний фон на станції та на прилеглій території не змінювався.

«На Запорізькій АЕС 23 серпня 2024 року дією автоматики відключено високовольтну лінію енергопостачання 330 кВ «Феросплавна -1», – йдеться у повідомленні «Росатому».

Згідно з російським відомством, після відключення лінії електропередачі, енергія надалі подається від лінії 750кВ «Дніпровська».

Наразі станція продовжує працювати в звичайному режимі, не має порушень меж і умов безпеки, а радіаційний фон не змінився.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що говорити про безпечну ситуацію біля Запорізької АЕС можна буде лише тоді, коли станція буде повернена під український контроль. Протягом двох років російські окупанти контролюють найбільшу атомну станцію в Європі – Запорізьку АЕС. Це призводить до фундаментальної загрози радіаційній безпеці України, Європи та світу.

Раніше Володимир Зеленський зазначив, що російські окупанти спричинили пожежу на території ЗАЕС. Попри те, що показники радіації залишаються нормальними, ситуація залишається небезпечною через тривале утримання станції російськими військами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua