Нацбанк починає вилучати з обігу банкноти за кілька років: які купюри.

банкноти Нацбанку України вилучаються з обігу
банкноти Нацбанку України вилучаються з обігу

З 1 листопада 2024 року почнеться процес зняття з обігу старих банкнот номіналами 50 та 200 гривень зразків 2003-2007 років. Про це повідомила пресслужба Національного банку України (НБУ), пише Цензор.

Старі банкноти будуть поступово замінюватися на нові, які були випущені після 2014 року. НБУ наголошує, що громадяни не потребують здійснювати жодних додаткових дій для обміну банкнот.

"Заміна старих банкнот номіналами 50 та 200 гривень на нові з покращеною системою захисту не вплине на готівкові розрахунки громадян", - наголошують у Нацбанку.

Гривні, субсидії та пільги, вторгнення росії в Україну

Старі банкноти будуть залишатися дійсними засобами оплати і громадяни зможуть продовжувати їх використовувати без обмежень. Однак з часом вони будуть вилучені з обігу.

З 1 листопада 2024 року банки припинять видавати старі банкноти, а Нацбанк перестане постачати їх банкам та компаніям, що займаються обробленням готівки.

Коли застарілі банкноти будуть доставлені до банків, вони будуть вилучені і передані до Національного банку для перерахування та утилізації.

Цей крок є частиною стратегії Національного банку з оновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

Раніше, з 1 серпня, розпочався процес зняття з обігу банкнот номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років, і також розпочато знищення застарілих банкнот інших номіналів.

Зняття старих банкнот номіналами 50 та 200 гривень завершить оновлення грошових знаків в Україні, і тепер гривня матиме тільки сучасні банкноти з покращеною системою захисту від підробок.

ПриватБанк відмовляє клієнтам у обміні виданих ним купюр.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua