Над Землею зійде Блакитний Місяць: що це за явище і коли спостерігати.

Зображення Блакитного Місяця над Землею
Зображення Блакитного Місяця над Землею

У понеділок, 19 серпня, відбудеться астрономічне явище – Блакитний Місяць, або Блакитна повня. Про це повідомляє Live Science.

Зазвичай повний місяць серпня називається осетровим місяцем. Але Блакитний Місяць відрізняється тим, що виникає через астрономічні особливості, а не зміну кольору.

Повний місяць 19 серпня також буде супермісяцем. Земля рухається навколо місяця по еліптичній орбіті. Коли місяць наближається до своєї найближчої точки до Землі, яку називають перигеєм, він здається більшим, ніж зазвичай. Це явище називається суперповнею.

Назва Блакитний Місяць, або Блакитна повня походить від англійської ідіоми "Once in a Blue Moon". Вислів перекладається як "Одного разу за Блакитного Місяця". Його вживають, коли говорять про подію, яка трапляється дуже рідко, або взагалі ніколи.

Це явище можна буде спостерігати в ніч з 19 на 20 серпня 2024 року. Повний місяць у серпні 2024 припадає на 19 серпня о 21:25 за Києвом. Але Блакитний Місяць можна буде побачити фактично у будь-яку ніч з 18 по 20 серпня.

Щоб побачити схід Місяця, потрібно дивитися в небо одразу після заходу сонця. Це явище буде легко помітне, оскільки Місяць буде мати найяскравіший і найбільший вигляд у 2024 році.

Нагадаємо, у ніч на 13 серпня над різними регіонами України було помітно полярне сяйво. Явище спостерігали у Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Чернігівській та Сумській областях.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua