Найбільша церква Івано-Франківська обігріватиметься теплом стічних вод.

Церква обігріватиметься теплом стічних вод
Церква обігріватиметься теплом стічних вод

Івано-Франківська церква використовуватиме інноваційну систему опалення

Церква Святих Володимира і Ольги у місті Івано-Франківську буде обігріватися за допомогою нової системи опалення, яка використовує тепло стічних вод міста. Така система допоможе зекономити гроші на опаленні і значно знизити споживання електроенергії. Про це повідомили представники Бюро УГКЦ з питань екології.

Ідея використання нової системи опалення у цьому храмі належить Євстахію Крижанівському, колишньому ректору Івано-Франківського технічного університету нафти і газу. У 2021 році було укладено меморандум про співпрацю між університетом, Івано-Франківською архиєпархією та Екологічним Бюро УГКЦ, за рахунок меценатів було здійснено фінансування робіт.

Тепловий насос ТН-100 використовує тепло каналізаційного колектора, що проходить біля церкви, для обігріву храму. Насос розміщений у спеціальному приміщенні, яке потребує електричного живлення. За словами Євстахія Крижанівського, для роботи цього насоса потрібно небагато електроенергії, але він має високу продуктивність. Очікується, що тепловий насос надасть до 400 кВт теплової енергії, витративши 100 кВт електричної енергії.

В результаті використання цієї системи опалення, церква споживатиме менше електроенергії і не викидатиме парникові гази, що відповідає вимогам Європейського Союзу з екології. Про це повідомив Євстахій Крижанівський. Проект був представлений главі УГКЦ Блаженнішому Святославу Шевчуку 3 серпня. Він відзначив, що цей проект не тільки поліпшить енергоефективність церкви, але й може бути використаний у інших будівлях та установах.

За словами професора Володимира Шеремети, керівника Бюро УГКЦ з питань екології, проект допоможе знизити фінансові витрати на опалення храму і зменшити енергетичні витрати в 3-4 рази.

Ректор університету нафти та газу Ігор Чудик запропонував також створити кілька сонячних електрогенераційних станцій, щоб церква стала енергонезалежною.

Церква Святих Володимира і Ольги була збудована на вулиці Вовчинецькій в Івано-Франківську у 2021 році. Раніше її обігрівали два електронасоси і один газовий насос, що працював на газових балонах.

Нагадаємо, що парафіяни сіл Світильня, Гребельки та Кулажинці отримали підтвердження свого приєднання до Православної церкви України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua