«Найцінніша колекція в історії»: унікальні монети підуть з молотка .

Унікальні монети з молотка
Унікальні монети з молотка

Унікальну нумізматичну колекцію зібрану впродовж життя датським підприємцем Ларсом Емілем Брууном розпочне розпродаж аукціонний будинок Stack's Bowers

Уже через місяць почнуться торги унікальною нумізматичною колекцією, яка була зібрана Ларсом Емілем Брууном, датським підприємцем, який помер у 1923 році. Цю колекцію Stack's Bowers називає "найціннішою колекцією в історії", повідомляє CNN.

Зібрана датським підприємцем з дитинства, колекція включає в себе найповніші збори монет і купюр з Данії, Норвегії та Швеції, деякі з них існують в єдиному екземплярі. Кількість одиниць у цій колекції становить 20 000, а її страхова вартість перевищує 72 мільйони доларів.

Хоча Бруун нажився на виробництві та продажу датської олії, колекціонування нумізматичних предметів він вважав своєю життєвою справою. У одному зі своїх інтерв'ю він сказав, що робота не повинна постійно займати головне місце в житті людини: "Завдяки колекції я знаходжу душевний спокій. Я не можу постійно думати про олію!".

Після Першої світової війни та збудження через можливу війну, Бруун залишив жорсткі вказівки щодо колекції у своєму заповіті.

"За 100 років після моєї смерті колекція стане резервом для Королівської колекції монет і медалей", йдеться в заповіті. Тільки після закінчення цього терміну колекцію було дозволено продавати, а зібрані кошти передавати спадкоємцям.

Найціннішим експонатом колекції припускають нобля короля Ганса 1496 року. Ганс був королем Данії, Норвегії та Швеції, і нобль став першою в Данії виготовленою золотою монетою. У той час було випущено лише 20 таких монет, а зараз вона оцінюється в 662 000 доларів.

Разом з іншими 286 лотами монета буде продаватися на аукціоні 14 вересня. Очікується, що вартість проданих предметів лише на перший день складе понад 14 мільйонів доларів. До початку торгів цю колекцію можна побачити в Копенгагені протягом наступних двох тижнів.

Нагадаємо, що українська срібна пам'ятна монета "Сміливість бути.UA" перемогла в номінації "Краща монета про сучасну подію" на міжнародному конкурсі "Монета року" і потрапила до десятки найкращих монет у світі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua