Навіщо потрібна кредитна карта.

Навіщо потрібна кредитна карта
Навіщо потрібна кредитна карта

Кредитні картки, як і будь-які інші, мають свої особливості та призначення. На відміну від кредиту, у них більш проста система отримання грошей в борг, за що кредитні картки так люблять клієнти.

Втім, перш ніж брати таку картку, потрібно зрозуміти, навіщо потрібна кредитка і як нею правильно користуватися. Адже відповідь на питання, навіщо потрібна кредитна картка, вплине на рішення клієнта взагалі нею користуватися. Тому спочатку потрібно зрозуміти, що це таке, а вже потім, навіщо і як користуватися, щоб не платити зайві відсотки. 

Кредитна картка навіщо потрібна?

плюси кредитної картки

Кредитна картка є окремим видом карток. На відміну від дебетової, на неї не обов'язково вносити середства. Все відбувається наступним чином. Банк співпрацює з клієнтом, і той викликає довіру. Він постійно користується іншими послугами або навіть брав кредит. Тоді банк видає йому кредитну картку з певним лімітом. Тобто попередньо клієнт ніякі гроші на цю картку не переводив. Цей ліміт може бути мінімальним (теж багато нюансів). Клієнт на деяких умовах може брати ці гроші (все або частину) і потім з мінімальними відсотками або без них, повертати назад на картку. 

навіщо потрібна кредитка

В цілому, кредитна картка — це платіжний інструмент, який надає доступ до кредитних засобів, виділених банком. На відміну від дебетової картки, на якій знаходяться ваші особисті гроші, кредитна картка дозволяє вам використовувати засоби банку на певних умовах. Такі кредитні картки для різних клієнтів відрізняються лімітом і іноді умовами того, як і коли потрібно повернути ці засоби. У кожного користувача є кредитний ліміт — максимальна сума, яку можна витратити. При цьому затрачені гроші необхідно повернути впродовж певного терміну, зазвичай з можливістю безвідсоткового періоду (грейс-періоду), якщо борг повертається вчасно.

Кому і навіщо потрібна кредитна картка? 

Багато клієнтів просто бояться брати кредитну картку. Адже її назва асоціюється з кредитом. Втім, це займ, який повертається набагато простіше, ніж кредит. 

навіщо потрібна кредитна картка

В цілому у кредитної картки є цілий ряд переваг (вони універсальні для більшості кредитних карток різних банків України):

  1. Зручні умови використання. Однією з головних переваг кредитної картки є зручність. Вона дозволяє здійснювати покупки в будь-який момент, навіть якщо на вашому основному рахунку немає достатньої суми. 

  2. Кредитна картка може стати певною подушкою безпеки. Деякі клієнти банку беруть таку картку на всякий випадок, якщо знадобляться гроші. Наприклад, потрібно терміново оплатити борг або здійснити велику покупку. Тоді така картка просто незамінна. Для кредиту потрібно подавати заявку, а в цьому випадку потрібно просто зняти гроші з картки. 

  3. У кредитних карток завжди є період, за який не будуть нараховуватися відсотки. Тобто якщо клієнт встигне повернути всю суму до заданого терміну, то у нього навіть не візьмуть відсоток за використання засобів. Це один з найпривабливіших аспектів кредитних карток — наявність безвідсоткового періоду. Протягом цього часу, зазвичай від 30 до 60 днів, ви можете користуватися грошима банку без яких-небудь відсотків. Якщо повернути витрачену суму до кінця грейс-періоду, відсотки не нараховуються, що робить використання картки абсолютно безкоштовним.

  4. Також багато банків практикують підвищення кредитного ліміту. Зазвичай це відбувається з кількох причин. Наприклад, клієнт постійно бере гроші з картки і справно їх повертає. Так він заслужить довіру банку. Часто ліміт може рости, якщо за іншими картками цього ж банку і зростає дохід клієнта. 

  5. По таких картках часто бувають знижки, нараховуються бонуси або є кешбек. Багато банків пропонують своїм клієнтам кредитні картки з програмами лояльності. Це можуть бути знижки у партнерів банку, нарахування бонусів за покупки або повернення частини витрачених засобів у вигляді кешбеку. Наприклад, за кожну покупку в певних магазинах або категоріях товарів ви можете отримувати бонусні бали, які можна обміняти на товари або послуги. Також деякі картки дозволяють повертати до 5% від суми покупок на рахунок.

Кредитні картки часто пропонують додатковий захист покупок і страхування. Якщо товар, куплений за допомогою картки, виявився пошкодженим або був втраченим, багато банків можуть компенсувати його вартість. Крім того, ряд карток надає послуги страхування в подорожах, включаючи медичне страхування, страхування багажу та затримки рейсів.

Як вибрати підходящу кредитну картку в Україні в 2024 році?

кредитна картка навіщо потрібна

Багато банків пропонують різні умови по отриманню кредитних карток. 

На що звернути увагу: 

  1. Відсоткова ставка. 

  2. Розмір кредитного ліміту. 

  3. Наявність бонусних програм.

  4. Комісії та приховані платежі. 

для чого брати кредитну картку

Деякі картки пропонують додаткові послуги, такі як страхування, доступ у бізнес-зали аеропортів і програми накопичення миль. Ці переваги можуть бути корисні для мандрівників і ділових людей.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua