Названо лауреатів Нобелівської премії-2024 з хімії.

Логотип Нобелівської премії-2024 з хімії
Логотип Нобелівської премії-2024 з хімії

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2024 року стали Девід Бейкер та Деміс Хассабіс та Джон Джампер

Вчений з США Девід Бейкер отримав Нобелівську премію з хімії "за обчислювальний дизайн білка". Він розробив новий білок, який користується широким застосуванням в фармацевтиці, вакцинології і технологіях. Британці Деміс Хассабіс і Джон Джампер отримали нагороду "за передбачення структури білка". Вони створили модель штучного інтелекту, яка дозволяє передбачати структуру білків і знаходить застосування у медицині та біотехнологіях.

Вчені стверджують, що ці відкриття відкривають широкі можливості. Вони допоможуть краще зрозуміти функції білків і розробити нові медичні препарати та матеріали. Зокрема, вчені зможуть створити препарати проти антибіотиків і знайти способи розкладання пластику.

Ці відкриття є проривом в науці, оскільки раніше передбачити структуру білків було важко. Але завдяки обчислювальному дизайну білків та штучному інтелекту, це стало можливим. Вчені зі всього світу вже використовують ці методи для своїх досліджень.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2024 року стали Девід Бейкер, Деміс Хассабіс і Джон Джампер. Вони зробили великий внесок у розвиток науки і дійсно заслуговують на цю нагороду.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua