Незаконні платіжки за комуналку: експерт підказав, як не переплачувати взимку.

Незаконні платіжки за комуналку взимку
Незаконні платіжки за комуналку взимку

Українців узимку завалять несправедливими платіжками, - Спілка споживачів

Олег Попенко, Голова Спілки споживачів комунальних послуг, попередив, що українців узимку засиплють несправедливими платіжками. Про це він повідомив у своєму Телеграм-каналі.

Питання комунальних платежів стає все актуальнішим для населення. Раніше Попенко не виключав, що осінью парламент може стикнутися з необхідністю розгляду питання щодо підвищення тарифу на газ та розподілу газу та тепла. Нині він звертає увагу громадян на тонкощі функціонування системи ЖКГ, зокрема, на нарахування несправедливих боргів.

Він наводить приклади неправомірних нарахувань за комунальні послуги в Україні. У Харкові мешканцям незаконно включили в квитанції плату за обслуговування тепломереж. У Куп'янську жителі отримали подвійні платіжки за електроенергію, які їм виставили як від окупантів, так і від місцевого обленерго. Попенко стверджує, що подібні порушення є поширеними по всій країні.

Зокрема, у Кривому Розі мешканці зруйнованого будинку отримали рахунки за електроенергію від ДПЕК. "А ще є напівзаконні платіжки. І так вони малюють величезні борги за тепло", - наголошує Попенко.

Він також згадує приклад з Києва, де мешканцю виставили рахунок за опалення на 52 тисячі гривень "лише тому, що КП КТЕ знайшли таку законодавчу можливість". Спеціалісту вдалося виправити ситуацію тільки після втручання та привернення суспільної уваги.

Попенко наголошує на проблемі невідповідності температури теплоносія погодним умовам. За його словами, у спекотну погоду батареї можуть стати надто гарячими, що призводить до необґрунтованого збільшення платежів за опалення вдвічі.

Такі проблеми зустрічаються часто, але споживачі майже не мають можливості їх вирішити.

"Багатоквартирний будинок - це спільна власність власників квартир, і всі витрати в будинку є ваші проблеми. Якщо у вас надзвичайно гарячі батареї, то ви не можете скаржитися на них до КП КТЕ або інших організацій, так як вони відповідають не за температуру теплоносія та його регулювання в багатоквартирному будинку", - пояснює Попенко.

За його словами, занадто гарячим батареям і, відповідно, великим рахункам можна протистояти лише самостійно. Наприклад, користуючись заслінками, можна регулювати подачу тепла до будинку вручну.

При цьому можна встановити такі пристрої з погодним регулюванням, які автоматично контролюватимуть подачу тепла в будинок в залежності від зовнішньої температури.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua