Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру.

Лауреат Нобелівської премії миру
Лауреат Нобелівської премії миру

Організація Nihon Hidankyo стала лауреатом Нобелівської премії миру 2024 року

Японська організація Nihon Hidankyo, яка представляє ради жертв атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі, отримала Нобелівську премію миру на 2024 рік. Визнання було надано за їхні зусилля в боротьбі за ядерне роззброєння. Таку новину оголосив Норвезький Нобелівський комітет в Осло.

За анонсом комітету, у цьому році було подано 286 кандидатур, серед яких 197 окремих осіб і 89 організацій. Таким чином, кількість кандидатів значно зменшилася порівняно з минулими роками.

Лауреати Нобелівської премії вже були оголошені у галузях медицини, фізики, хімії та літератури. Лауреат премії в галузі економіки буде оголошений у понеділок, 14 жовтня.

Однією з особливостей Нобелівської премії миру є те, що лауреатів не визначають у Стокгольмі, Швеція. Норвезький Нобелівський комітет в Осло призначає цих нагород, його склад становлять п'ять членів, яких обирає парламент Норвегії.

Останніми реципієнтами Нобелівської премії миру були іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді, український "Центр громадянських свобод", правозахисна організація "Меморіал" з Росії і голова білоруського правозахисного центру "Вясна" - Олесь Біляцький.

У 2021 році премію отримали журналістка з Філіппін Марія Ресса і російський журналіст, головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов. У 2020 році вона була вручена Всесвітній програмі продовольства за боротьбу з голодом на планеті.

Також варто відзначити, що президент України Володимир Зеленський був номінований на Нобелівську премію миру 2024 року.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua