Норвегія змінила соцвиплати для українських біженців: скільки грошей можна отримати .

Норвегійська соцвиплата для українських біженців
Норвегійська соцвиплата для українських біженців

За інформацією Норвезької імміграційної служби, в Норвегії наразі проживає понад 70 тисяч українців, які отримали тимчасовий колективний захист. Найбільше їх кількість у таких містах, як Осло, Берген, Ставангер, Тронхейм та Драммен. У 2024 році Норвегія продовжить приймати українців, проте встановила суворіші правила для біженців. Оскільки Норвегія не є членом Європейського Союзу, процедура отримання статусу тимчасового захисту відрізняється від країн ЄС.

Українські біженці зараз можуть отримувати 520 євро на місяць, але лише під певними умовами. З липня 2024 року правила стали суворішими. Біженці також отримують 1500 євро за повернення до України.

З 15 липня 2024 року в Норвегії набули чинності нові правила реєстрації біженців. Раніше заяву можна було подати в реєстраційних пунктах у Кіркенесі, Тронхеймі, Бергені, Ярені та Торпі, але тепер це можна зробити лише в Національному центрі для реєстрації в місті Роді або в Реєстраційному центрі Гардермуен, що знаходиться біля аеропорту Осло.

Виплати для біженців

Українські біженці можуть отримувати 520 євро на місяць, але для цього вони повинні проживати у центрах прийому біженців та зареєструватися в Національному центрі для реєстрації.

Уряд також стимулює повернення біженців додому, виплачуючи 1500 євро тим, хто вирішить повернутися. Ці зміни спрямовані на контроль інміграції та інтеграцію українських біженців. За словами міністра Тоньє Бренна, кількість біженців з України у 2024 році зменшилась на 40% порівняно з попереднім роком.

Зміни виплат для українців

  • З 2024 року в Норвегії більше не можна отримати тимчасове альтернативне житло;
  • Українці, які хочуть отримувати виплати та підтримку держави, повинні проживати у центрах прийому біженців, а не у приватному житлі;
  • Держава не компенсує витрати на утримання домашніх тварин в центрах біженців;
  • Для отримання одноразової фінансової допомоги у розмірі 8200 євро, потрібно прожити в Норвегії більше року;
  • Для отримання тимчасового притулку та допомоги необхідно зареєструватися в Національному центрі для реєстрації.

Робота в Норвегії для українців

Після отримання тимчасового захисту, українці мають можливість отримати дозвіл на працевлаштування. Найбільше вакансій доступно на порталі Arbeidsplassen. Крім того, працюючи в Норвегії, людина автоматично стає членом Норвезької національної страхової системи з першого робочого дня. Це дозволяє отримати підтримку у сімейних виплатах, пенсії, охороні здоров'я та багато іншого.

Дослідження Oslo Met показує, що кожен третій український біженець в Норвегії вже вирішив залишитися там назавжди. Наразі в Норвегії перебуває понад 65 тисяч українських біженців, і більшість з них ще не прийняла остаточного рішення про повернення додому.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua