Нові акцизи на пальне вдарять по гаманцях водіям: як зміняться ціни на АЗС.

Ціни на пальне зростуть і водіям доведеться платити більше
Ціни на пальне зростуть і водіям доведеться платити більше

Закон про поетапне підвищення акцизів на пальне підписав президент України

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про поетапне підвищення акцизів на пальне. Ці зміни потрібні для виконання угоди з ЄС та адаптації законодавства до європейських норм.

Цю новину повідомляє видання NV.

Підвищення акцизів на пальне відбудеться поетапно

Починаючи з вересня 2024 року, акцизи на пальне будуть наступними: 242,6 євро за 1000 л бензину, 177,6 євро за 1000 л дизельного палива та 148 євро за 1000 л зрідженого газу.

До 2028 року акцизи на пальне будуть зростати до: 359 євро за бензин, 330 євро за дизель та 250 євро за газ (на 1000 л).

Зростання цін на пальне

Експерти прогнозують, що зростання акцизів призведе до підвищення цін на заправках. Ціни на бензин збільшаться на 1,5 грн за літр, на дизель - на 1,95 грн за літр, а на автогаз - на 5,8 грн за літр.

alt="Ціни на бензин">

Думки експертів

Сергій Куюн, директор консалтингової компанії А-95, зауважує, що завдяки запасам бензину та дизельного палива зі старим акцизом, зростання цін на ці види палива буде незначним. Однак, ціни на автогаз можуть зрости більше, оскільки немає можливості створити великі запаси. Навіть з підвищеними цінами, використання газу залишатиметься економічно вигідним порівняно з бензином.

Варто зазначити, що гроші, які зібралися від підвищення акцизів, планують використовувати на потреби української армії.

Нагадаємо, що станом на 24 вересня в Україні автогаз подорожчав до нового максимуму. Водночас українські заправки не поспішають підвищувати ціни на бензин та дизель, і в деякі дні середня ціна знижується на декілька копійок.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua