Новий генсек НАТО Рютте пообіцяв продовження підтримки України: основні заяви.

Генерал Секретар NATO на пресконференції
Генерал Секретар NATO на пресконференції

Новий генеральний секретар НАТО наголосив на підтримці України

У своєму першому дні на посаді генерального секретаря НАТО Марк Рютте заявив про важливість посилення підтримки України та наближення до її членства в Альянсі. Він підкреслив, що без міцної та незалежної України безпека в Європі неможлива.

Рютте назвав основними завданнями виконання зобов'язань, узгоджених на саміті НАТО у Вашингтоні. Він підкреслив, що НАТО є законним місцем України. Крім того, він підтримав удари зброєю НАТО по цілях у Російській Федерації, зазначивши, що рішення про такі дії приймається кожною країною Альянсу самостійно.

Роль України у забезпеченні безпеки

Марк Рютте наголосив, що підтримка України - це не тільки правильне рішення, а й інвестиція в безпеку країн НАТО. Він відзначив, що в Європі не може бути міцної безпеки без сильної та незалежної України.

Генеральний секретар НАТО згадав про глобальні наслідки війни і зокрема трагедію рейсу MH17, збитого російською ракетою. Ця подія демонструє вплив російської агресії за межами фронту.

Збільшення оборонних витрат та зміцнення партнерства

Рютте закликав країни-члени НАТО збільшити оборонні витрати, наголосивши, що "безкоштовних альтернатив немає". Він також зазначив, що важливим пріоритетом є зміцнення партнерства з Європейським Союзом та іншими країнами, які підтримують цінності Альянсу.

Попередній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ також наголосив на підтримці України та попередив від поставок Росії, вказавши, що найбільший ризик полягає у можливій перемозі Путіна.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua