Обманув брокер: як повернути гроші та що робити?.

Обманув брокер: як повернути гроші та що робити?
Обманув брокер: як повернути гроші та що робити?

Брокер, якщо підібрати хорошого спеціаліста, може значно спростити всю задачу. Але в деяких випадках брокер може обманути. Якщо обманув брокер, то потрібно вигадати, що робити далі. Адже в цьому випадку йдеться про немаленькі гроші. 

Окремо потрібно подумати, обманув брокер як повернути гроші і обманув брокер що робити, щоб його покарати. Адже іноді ситуація вже стає принципово важливою. У будь-якому випадку, якщо обманув брокер, відпускати ситуацію на самоплив не варто. 

Кинув брокер що робити? 

як зрозуміти що брокер чесний

На ділі запит “брокер обманув” не такий уже рідкісний. Чим більше розвивається ця фінансова ніша, тим частіше трапляється й обман. Тому перш ніж дізнаватися, що це таке брокерська допомога, відразу ж потрібно уточнити, що потрібно знати про брокера, щоб він не обманув. Але навіть в такому випадку може статися обман. Тоді, якщо кинув брокер, доведеться шукати відповіді, як повернути гроші. Тому робота брокера важлива, але й досить часто можна зустріти шахрая. 

Обмануті трейдери стикаються з втратою грошей і пошуком способів повернути свої кошти. Якщо ви опинилися в такій ситуації, важливо знати, які дії вжити і як правильно поступити, щоб максимально збільшити шанси на повернення коштів.

Як зрозуміти, що перед вами шахрай? 

як не потрапити на брокера шахрая

Почати потрібно з того, що вибір брокера може стати тим порятунком від обману, якого всі бояться. Як розпізнати шахрая, який зображає з себе брокера: 

  1. Він відразу обіцяє великий прибуток і при цьому навіть не розписує, як її можна так швидко досягти. Шахраї приваблюють трейдерів обіцянками гарантованого доходу з мінімальними ризиками.

  2. Шахрай завжди бере великі комісії за свої послуги. На цьому вони часто й обманюють клієнта. 

  3. Обман можна запідозрити, якщо шахрай відразу починає відмовляти виводити кошти. Основний признак шахрайства — неможливість вивести гроші з рахунку без пояснення причин.

  4. У справжнього брокера є ліцензія і реєстрація, а у шахрая — немає. Ліцензія і реєстрація брокера в регулюючих органах — це один з найважливіших аспектів, який вказує на легальність його діяльності.

Вже за цими критеріями можна відразу розпізнати, наскільки добросовісний брокер. 

Що робити, якщо вас обманув брокер?

що робити якщо брокер кинув

Отже, все ж може статися, що обраний брокер, хоч і пройшов перевірку, але не виправдав довіри. Коли розкриється обман, потрібно діяти швидко і без зволікань. Тоді залишається шанс, що гроші вдасться повернути, хоча б частково. 

що робити з недобросовісним брокером

Існує кілька ефективних стратегій для боротьби з шахраями і повернення своїх коштів. Що потрібно зробити:

  1. В першу чергу, потрібно зберегти всі переписки і документи. Це будуть основні докази вини брокера. Йдеться і про скріншоти, і про роздруківки переписок. Сюди ж віднояться всі договори і угоди, які підписували з брокером. Ці матеріали можуть бути використані в судових розглядах або для подачі скарги в регулюючі органи.

  2. Далі спробуйте зв’язатися з брокером безпосередньо. Перший крок — спробувати безпосередньо вирішити проблему з брокером. Надішліть запит на повернення коштів через офіційні канали зв’язку. Якщо брокер не відповідає або відмовляється, потрібно рухатися далі.

  3. Далі можна звернути увагу на ліцензію брокера. Якщо брокер заявляв, що він регулюється певними органами, перевірте це твердження. Українці можуть звернутися до реєстрів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) або міжнародних регуляторів, таких як CySEC (Кіпрська комісія з цінних паперів і бірж) або FCA (Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії).

Вже на цьому етапі можна прогнозувати, вийде щось чи ні. Адже якщо у брокера немає ліцензії, змусити його відповідати буде в рази складніше. Далі можна звернутися до платіжної системи. В деяких випадках можна ініціювати процедуру чарджбек (chargeback). Це повернення коштів за виконану транзакцію, якщо вона була здійснена в результаті шахрайства. Процес чарджбеку можливий для платежів, проведених за допомогою кредитних або дебетових карт, а також через деякі електронні гаманці. Банку також потрібно буде детально описати ситуацію і лише потім просити про допомогу. 

брокер обманув що робити

Далі, якщо і це все не допомогло, то потрібно подати скаргу в регулюючі органи. Якщо брокер зареєстрований в Україні чи іншій країні з регульованим ринком, зверніться у відповідні органи. Наприклад, якщо брокер регулюється за кордоном, ви можете подати скаргу в їх фінансові органи, такі як CySEC, FCA, або FINRA.

Крайній мірою може бути суд. В Україні існує кілька юридичних механізмів для повернення коштів. В цьому випадку доведеться підготувати позов і витратитися на адвоката (додаткові витрати без гарантії на повернення грошей).


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua