Обстріли українських підстанцій можуть спровокувати надзвичайну ситуацію на АЕС.

Обстріли підстанцій - надзвичайна ситуація АЕС
Обстріли підстанцій - надзвичайна ситуація АЕС

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що подальші російські удари по енергомережі України можуть спричинити надзвичайну ситуацію на робочих атомних електростанціях, які контролюються Києвом. Загроза знищення десяти ключових вузлів, пов'язаних з атомними станціями, може призвести до темряви в країні та радіаційної надзвичайної ситуації.

Міністр підкреслив, що російські удари все ближче наближають ядерні ризики до кордонів України з Європейським Союзом. Він зазначив, що російські військові точно знають, що роблять, атакуючи підстанції, які критично важливі для ядерної безпеки.

Необхідність постійного потоку електроенергії для роботи ядерних станцій полягає в тому, що вони забезпечують стабільність і регулюють передачу електроенергії високої напруги. В протилежність викопним або відновлюваним джерелам, ядерні станції потребують постійного потоку електроенергії для забезпечення роботи систем безпеки. Якщо цього потоку не буде, паливо в активній зоні реактора може перегрітися, що загрожує неконтрольованим викидом радіації.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) розширило свою місію моніторингу в Україні на підстанції, що свідчить про ризик для ядерної безпеки. Зазвичай інспектори МАГАТЕ займаються обліком ядерних матеріалів, але тепер вони також контролюють національні енергомережі.

Російський президент Володимир Путін звинуватив Київ у "ударах" по Курській АЕС і загрожує нанести удари по українській АЕС. МАГАТЕ в свою чергу рекомендує не перезапускати реактори Запорізької АЕС, доки триває війна.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua