Оксана Забужко святкує день народження: цікаві факти про письменницю.

Оксана Забужко народилася в Україні
Оксана Забужко народилася в Україні

Українська письменниця Оксана Забужко святкує 64-й день народження

Сьогодні, 19 вересня, відзначається день народження української письменниці, літературознавиці та публіцистки Оксани Забужко. Вона виповнилася 64 роки.

Оксана Забужко народилася 19 вересня 1960 року в Луцьку, в родині шістдесятників. Її батько, Стефан Іванович Забужко, був педагогом, літературним критиком і перекладачем, його репресували в сталінські часи. Мати була вчителькою української літератури. У зв'язку з репресіями проти української інтелігенції, сім'я покинула Луцьк і переїхала в Київ у 1968 році, коли Оксані Забужко було восьем років.

Письменниця закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка.

Творчість Оксани Забужко

Оксана Забужко почала цікавитися поезією ще в дитинстві, але через політичні переслідування проти її батьків вона не могла видати свою першу поетичну збірку. Також вона вивчала українську історію та ідентичність. Роман "Музей покинутих секретів" вважається одним з найвидатніших її творів.

Міжнародне визнання

Твори Оксани Забужко були перекладені багатьма іноземними мовами і видані в різних країнах. Вона також є членом Асоціації українських письменників та здійснює активну громадську діяльність, відому не лише в Україні.

Особисте життя

Оксана Забужко одружена з художником Ростиславом Лужецьким. Вона також відома як амбасадор української культури та історії.

Видатні цитати Оксани Забужко:

Український вибір - це вибір між небуттям і життям, яке вбиває.
Не потрібно пронизувати гострим ножем, щоб бути провинуватим, цілком достатньо народитися.
Сучасну молодь не навчили протистояти агресії, їх готували до зовсім іншого життя, де формувалася зовсім інша картинка світу.
Поважаймо себе, бо право на повагу заплачено кров'ю.
Проблема з історією полягає в тому, що, якщо не засвоєно уроків, вона незабаром поверне халепури у той же клас і огляне провалені іспити.

Оксана Забужко отримала нагороду - Орден Почесного легіону Франції і звання "Почесний громадянин міста Києва".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua