Окупанти розстріляли 16 українських військовополонених біля Покровська, розпочато розслідування.

Розстріл українських військовополонених біля Покровська
Розстріл українських військовополонених біля Покровська

Поліція розпочала розслідування інформації з соціальних мереж про страту українських військовослужбовців, які стали полоненими, на покровському напрямку. Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

1 жовтня 2024 року в телеграм-каналах з'явилась інформація про те, що представники російської армії розстріляли 16 українських військовослужбовців. За даними ЗМІ, цей злочин стався в районі сіл Миколаївка та Сухий Яр Покровського району. Відеозапис показує, як військові ЗСУ, які потрапили в полон, вийшли з лісу під контролем ворога. Після того, як вони вишикувалися, окупанти в оточенні намагалися їх вбити. Ранені військовослужбовці, які були ще живі, були добиті автоматним вогнем.

Такі дії є грубим порушенням Женевських конвенцій і вважаються тяжким міжнародним злочином. До розслідування залучили Донецьку обласну прокуратуру, яка почала досудове розслідування порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Це найсерйозніший випадок страти українських військовополонених на передовій. Такі дії свідчать про те, що вбивство та катування полонених - це свідома політика російського військового та політичного керівництва, - наголосив генеральний прокурор Андрій Костін.

Правоохоронні органи займаються перевіркою опублікованого матеріалу. Вони розпочали слідчі та розшукові дії для встановлення обставин цього злочину.

Нагадаємо, міжнародна комісія ООН, яка розслідує порушення в Україні, знайшла нові докази катувань українських цивільних та військовополонених Росією на окупованих територіях України та в Росії. Ці докази підтверджують попередні висновки, що катування, вчинені російською владою, були широко поширені.

Раніше розпочалося розслідування ймовірної страти українського військовослужбовця представниками російської армії. Офіс генерального прокурора зауважив, що зараз проводяться слідчі та розшукові дії для встановлення причетних осіб і осіб, винних у цьому випадку: "У рамках кримінального провадження були надіслані доручення та запити до відповідних організацій та установ".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua