ООН повідомила, на скільки скоротилося населення України через війну.

Зниження населення України через війну
Зниження населення України через війну

Населення України скоротилося на 10 млн осіб

З початку російської агресії населення України зменшилося на 10 млн осіб, що складає приблизно чверть від загальної чисельності, повідомляє Reuters з посиланням на голову східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення Флоренс Бауер.

Ця ситуація сталася через відтік біженців, зменшення народжуваності та загибель людей під час війни. Флоренс Бауер зазначила, що вторгнення, яке сталося у лютому 2022 року, ще більше ускладнило вже складну демографічну ситуацію.

Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі
, - зазначила вона. Для забезпечення стабільного населення необхідно, щоб рівень народжуваності становив 2,1 дитини на жінку.

Після завершення російської агресії буде проведений точний облік впливу війни на населення України. Прямий вплив вже відчули регіони, які практично порожніли, села, де залишилися лише літні люди, і пари, які не можуть створити сім'ю.

Більша частина зменшення населення припадає на біженців, які зараз проживають за кордоном, переважно в Європі. Військові загиблі також вплинули на цю ситуацію.

Точних цифр назвати складно, але, за оцінками, кількість жертв становить десятки тисяч
, - додала вона.

Україна має найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності. Прогнозується, що в найближчі роки в Україні та Росії може виникнути демографічна криза. Поточною ситуацією довільно займатися не можна, оскільки під час воєнних дій загинуло або було поранено більше мільйона осіб, зокрема військових службовців.

За словами директорки Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елли Лібанової, для збереження населення України потрібно залучати 300 тис. мігрантів щорічно.

Після завершення війни інтеграція мешканців Криму буде легшою, ніж мешканців Донбасу, додала Елла Лібанова.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua