Опалювальний сезон в Одесі під загрозою.

Застарілі опалювальні установки в Одесі
Застарілі опалювальні установки в Одесі

У Одесі загрожує зупинка опалювального сезону через відсутність генераторів у великих котельнях районів. Заступниця мера міста Ганна Позднякова повідомила про це. Вона зазначила, що у малих котельнях є генератори, які дозволяють продовжувати роботу під час відключення електромережі. Але проблема є у великих котельнях.

В 2023 році Одеса уклала угоду з ООН UNDP та Японією, в рамках якої повинно було профінансувати виробництво газопоршневих когенераційних машин. Ці машини є електростанціями, які виробляють електроенергію та теплову енергію з природного газу. Проте, процес встановлення цих машин затягується.

Ганна Позднякова заявила, що узгодження проекту та проведення тендерів тривало практично рік. Також, виготовлення машин займає 8-10 місяців. Заводи, що виробляють машини, проводять їх пуско-налагодження, що забезпечує гарантійне обслуговування. Проте, відповіді від виробників затягуються, а це не залежить від місцевої влади.

У той же час, мер Одеси Геннадій Труханов досі не підписав розпорядження про підготовку опалювального сезону, оскільки він виїхав до Франції на медичну конференцію.

Голова Одеської обласної адміністрації Олег Кіпер зазначив, що ситуація в області трохи краща, але підготовку до опалювального сезону доводиться проводити вручну. Всі необхідні запчастини та паливо перевіряються щодня, щоб забезпечити безперебійну роботу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua