Опір Лукашенка зусиллям Кремля поглинути Білорусь слабшає – ISW.

Опір Лукашенка Кремлю, Білорусь слабшає
Опір Лукашенка Кремлю, Білорусь слабшає

Кремль намагається поглинути Білорусь через Союзну державу, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). У листопаді Росія і Білорусь уклали угоду про новий пакет інтеграційних заходів на 2024-2026 роки з метою зміцнення впливу Кремля на Білорусь. Президенти Росії Володимир Путін і Білорусі Олександр Лукашенко планують підписати цей пакет під час засідання Вищої державної ради Союзної держави, яке відбудеться у 2024 році.

За даними ISW, раніше Лукашенко протистояв інтеграції Білорусі до Союзної держави. Однак останні події, зокрема смерть фінансиста "Вагнера" Євгена Пригожина та зрив угоди між Путіним, Пригожиным і Лукашенком, що дозволила "Вагнеру" знайти притулок в Білорусі, ймовірно, знизили здатність Лукашенка протистояти інтеграції до Союзної держави, стверджують аналітики.

Лукашенко заявив, що він є гарантом незалежності Білорусі і сподівається, що молоді лідери зможуть "врятувати країну" на майбутніх виборах. Крім того, він планує поїздки до країн Африки та Близького Сходу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua