Отримають доступ до всіх рахунків: податкова зможе "бачити" гроші українців за кордоном.

Податкова інспекція контролює рахунки громадян за кордоном
Податкова інспекція контролює рахунки громадян за кордоном

Державна податкова служба отримає доступ до інформації про банківські рахунки українських резидентів

Починаючи з 30 вересня 2024 року, Державна податкова служба України отримає можливість отримувати дані про іноземні банківські рахунки українських резидентів. Це стане можливим завдяки приєднанню України до міжнародної системи автоматичного обміну фінансовою інформацією відповідно до Загального стандарту звітності (CRS). Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Система CRS, яка об'єднує 115 країн, включаючи держави-члени ЄС, дозволить українським податковим органам отримувати дані про фінансові рахунки громадян без необхідності окремих запитів та повідомлень від власників рахунків. Інформація буде надходити автоматично від податкових органів інших країн-учасниць системи.

Данило Гетьманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики, зазначив, що Податкова отримає доступ до широкого спектру фінансової інформації. Це включатиме дані про стан банківських рахунків, відомості про учасників міжнародних груп компаній, інформацію про сплату податків, обсяги доходів, види діяльності та чисельність працівників у різних юрисдикціях.

Перший обмін даними відбудеться за період з 1 липня по 31 грудня 2023 року. Подальший обмін буде здійснюватися щорічно на основі інформації за повний календарний рік перед роком обміну.

Важливо відзначити, що 26 червня 2024 року Державна податкова служба отримала схвалення глобальним форумом ОЕСР щодо готовності України до обміну інформацією для податкових цілей. Це свідчить про те, що Україна готова технічно та законодавчо до підключення до системи CRS/CbC.

Раніше юрист розповіла, як ці зміни вплинуть на біженців з України до ЄС.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua