Ознаки держзради. СБУ розслідує будівництво грандіозного монастиря Російської церкви під Києвом .

Будівництво грандіозного монастиря Російської церкви під Києвом
Будівництво грандіозного монастиря Російської церкви під Києвом

Троє представників партії "Слуга народу" звернулися до Служби безпеки з проханням розслідувати факт незаконного будівництва монастиря Іоанна Кронштадського релігійної громади "Свято-Іоанівський монастир" у селищі Мала Солтанівка Фастівського району. Про це повідомляє журналіст Павло Вуйцьо в статті "Під Києвом виріс 'Кремль'. Російська церква збудувала величезний монастир" для "Главкома".

Згідно зі статтею, будівництво цього великого монастиря розпочалося ще на початку 2000-х і триває досі. Хоча цей релігійний об'єкт не має прямого стосунку до УПЦ (МП), він став частиною загадкової структури - Російської церкви закордоном.

У червні парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив дізнатися результати перевірки Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ). Причиною перевірки стала скарга мешканців Малої Солтанівки до облпрокуратури. Небайдужі громадяни зазначили, що ділянки, на яких знаходиться монастир, використовуються не за призначенням, а будівництво ведеться без дозволу та будівельного паспорту.

Після перевірки ДІАМ підтвердила проблеми, склала протокол про правопорушення та винесла припис про усунення порушень. Припис датований 29 грудня 2023 року, а час на виправлення порушень спливає 29 лютого 2024 року.

Відсутність контролю

Коли депутати перевірили виконання припису, виявилося, що інспекція забула про нього. Після нагадувань депутатів ДІАМ звернулася до Міністерства розвитку громад з проханням надати дозвіл на перевірку. Міністерство видало наказ 8 липня, але відправило його до ДІАМ лише 26 липня після нагадування.

Депутати висловлюють здивування тим, що незаконне будівництво релігійних споруд у Малій Солтанівці, яке організувала Російська церква, залишається поза увагою СБУ в умовах війни.

Служба безпеки реагує на звернення депутатів і відкриває кримінальну справу. Це може призвести до статті про порушення правил безпеки під час будівництва або статті про державну зраду.

Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики заявив про кампанію дискредитації законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua