Пенсія у спадок: хто може її отримати.

Пенсія у спадок: хто отримує
Пенсія у спадок: хто отримує

У разі смерті пенсіонера його спадкоємці мають право отримати невиплачену пенсію та грошову допомогу на поховання. Щоб отримати ці кошти, необхідно звернутися до Пенсійного фонду України протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини.

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає, що спадкоємці мають право на отримання невиплачених пенсійних коштів.

Це право поширюється на членів родини та непрацездатні сім'ї, які проживали разом з покійним на момент його смерті. Якщо декілька осіб мають право на пенсійні виплати, сума розподіляється порівну між ними.

Щоб оформити пенсію у спадок, потрібно звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду або подати онлайн заявку через веб-портал. Разом з заявою необхідно надати свідоцтво про смерть пенсіонера, документи, що підтверджують родинні зв'язки, паспорт заявника, реквізити банківського рахунку та довідки, що підтверджують спільне проживання з пенсіонером.

Крім отримання невиплаченої пенсії, спадкоємці також мають право на одноразову допомогу на поховання. Розмір цієї допомоги залежить від соціальних гарантій, які були діючі на момент смерті пенсіонера.

Якщо є кілька спадкоємців, які мають право на невиплачені пенсійні кошти, вони повинні подати заявку разом або окремо, і сума розподіляється рівномірно між ними. У разі спорів щодо спадщини, справа може бути вирішена через суд.

Заявку на отримання пенсії у спадок необхідно подати протягом шести місяців з моменту смерті пенсіонера. Якщо цей термін пропустити, спадкоємці можуть втратити право на отримання невиплачених коштів, якщо не будуть мати достатніх підстав для продовження строку.

Щоб подати заявку та отримати консультацію щодо необхідних документів, громадяни можуть звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду або подати онлайн заявку через веб-портал.

Джерело: OBOZ.UA


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua