Пенсія з інвалідності: чи призначать виплату, якщо немає стажу.

Чоловік із інвалідністю отримує пенсію
Чоловік із інвалідністю отримує пенсію

Пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю в Україні

За останні роки пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю в Україні зазнало великих змін. Згідно з чинним законодавством, незалежно від того, коли виникла інвалідність, пенсія по інвалідності призначається у разі повної або часткової втрати працездатності. Це означає, що навіть якщо інвалідність виникла під час роботи, до працевлаштування або після звільнення, особа все одно може отримати таку пенсію.

Міністерство соціальної політики України повідомило про це.

Вимоги для отримання пенсії по інвалідності

Для отримання пенсії по інвалідності необхідно мати певний страховий стаж. З 1 жовтня 2011 року тривалість цього стажу залежить від віку особи та групи інвалідності і варіюється від 1 до 15 років.

Пенсія з інвалідності в Україні

Зміни в призначенні пенсій особам з інвалідністю I та II групи

З 1 січня 2016 року були внесені зміни до призначення пенсій особам з інвалідністю I та II групи. Тепер для отримання такої пенсії необхідно мати від 1 до 10 років страхового стажу, залежно від віку, в якому була встановлена інвалідність.

Пенсії для осіб з інвалідністю III групи та призначення у зв'язку з втратою годувальника

Щодо осіб з інвалідністю III групи та призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника, вимоги до страхового стажу відрізняються. З 1 січня 2016 року для цих категорій потрібно мати від 1 до 14 років страхового стажу, залежно від віку на момент встановлення інвалідності або смерті годувальника.

Варто зазначити, що існують винятки з цих правил. Наприклад, якщо інвалідність виникла під час військової служби, пенсія призначається незалежно від наявності страхового стажу.

Раніше ми вже розповідали, які виплати отримують люди з інвалідністю.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua