Площа шести міст України. Стало відомо, скільки га дерев вирубано в Карпатах.

Площа шести міст України. Вирубано Карпатах.
Площа шести міст України. Вирубано Карпатах.

Масова вирубка лісу у Карпатах: браконьєри нищать 1500 дерев

За повідомленням Закарпатської Держекоінспекції, була виявлена браконьєрська масова вирубка лісу поблизу дороги до Буковелю. Більш як 1500 дерев було знищено без дозволу, що призвело до втрати 32 млн грн. Про це повідомили журналісти з NGL.media.

За даними журналістів, такі випадки масової вирубки стають все більш поширеними в Карпатах. Браконьєри обирають найцінніші дерева й вивозять їх конями річковими руслами.

Згідно з розслідуванням, протягом останніх 20 років українська частина Карпат втратила 161 тис. га лісу, що становить приблизно 10% загального лісового покриву. 80% знищених лісових масивів належать Держлісагентству, решта підпорядковані різним міністерствам.

Стаття також зазначає, що така значна втрата лісу негативно впливає на екосистему Карпат. Сільські райони стають більш вразливими до зсувів, повеней, ерозій та вимирання місцевих видів тварин і рослин.

Журналісти закликають ухвалити нову версію закону "Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону", що був прийнятий у 2019 році. Введення мораторію на вирубку лісу було лише винятком для санітарних рубок та поступової рубки зрілих дерев.

Проте, введення заборони призвело до того, що лісники знаходять різні способи обійти закон і продовжують незаконну вирубку. М'яккість покарання також сприяє безкарності браконьєрів. Зараз зловмисників, які вирубують ліс, карають згідно з Кримінальним кодексом, але це не заважає їм продовжувати свою діяльність.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua