По 16 годин без світла: експерт назвав міста з найгіршим енергопостачанням.

Міста без енергопостачання на 16 годин
Міста без енергопостачання на 16 годин

Міста України можуть стикнутися з проблемами енергопостачання взимку

За прогнозами, Київ, Одеса та Харків можуть мати проблеми з енергопостачанням цієї зими. Жителі цих міст ризикують залишитися без електроенергії до 16 годин на добу.

Директор Центру досліджень енергетики, Олександр Харченко, застерігає про те, що Київ, Одеса та Харків є слабкими точками енергетичної системи України. Харків є постійною метою обстрілів і має найвищі військові ризики. Київ та Одеса стикаються з проблемою недостатньої електрогенерації.

Складна ситуація очікується у Києві, Одесі та Харкові, де мешканці ризикують залишитися без електроенергії до 16 годин на добу.

Особливо складна ситуація з енергопостачанням є в Одесі, де немає власних генеруючих потужностей майже взагалі. Встановлюються нові генеруючі потужності, які можуть забезпечити водопостачання і частково теплопостачання в сприятливих умовах. Але запуск цих потужностей вчасно є питанням.

Енергопостачання в Одесі є особливо складною

Київ також стикається з серйозним енергодефіцитом. Чорнобильська АЕС, яка була побудована для забезпечення енергією столиці, вже не може задовольнити всі потреби міста. Києву не вистачає 700-900 мегават потужності, які необхідні ззовні. Якщо ці потужності не будуть доступні, столиця може бути без електроенергії до 16 годин на добу.

Київ може залишитися без світла протягом 16 годин на добу

Ситуація може бути ще гіршою, застерігає експерт. Якщо енергетична система зможе обмежити відключення до 10 годин на добу в умовах сильних морозів, це вже буде позитивним сценарієм. Проте прогнози щодо енергопостачання в Україні продовжують погіршуватися.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua