Поет, перекладач, публіцист. 120 років із дня народження Миколи Бажана.

Микола Бажан, поет, перекладач, публіцист
Микола Бажан, поет, перекладач, публіцист

9 жовтня 1904 року народився Микола Бажан - видатний український поет, який зміг вижити під час репресій і зберегти свій поетичний талант.

Початок творчості

У дитинстві та юності Бажан був віддалений комунізму. Його батько служив офіцером у російській армії, а потім в армії УНР, а мати була з української шляхти. Бажан став відомим поетом. Його твори помітили Михайло Семенко і Лесь Курбас. У 1929 році були опубліковані його поема "Гофманова ніч" та цикл "Будівлі", що зробило його одним з найкращих поетів покоління.

У 1930-ті роки його звинувачували у поширенні "антирадянських" настроїв і причетності до певних груп. Він згодився співпрацювати зі спецслужбами, але робив це неохоче і не виконував свої обов'язки повністю.

Пізніше він став відомим як один з провідних поетів СРСР. Його твори були патріотичною пропагандою та спонукали до почуття національної гідності. Бажан був редактором газети "За Радянську Україну" і членом уряду Української РСР.

Отримання нагороди та політична кар'єра

У 1949 році Бажан отримав орден Леніна, найвищу нагороду УРСР. Він також був співавтором гімну Української РСР. Паралельно він активно брав участь в політиці, ставши заступником керівника уряду. Бажан також вніс вагомий внесок у розвиток української культури та науки.

У пізніших роках Бажан був висунутий на Нобелівську премію, але відмовився від неї. Він свідомо розпочав політичну кар'єру, але згодом пошкодував свої дії і публічно про це заявив.

Цікаві факти про Бажана

Його квартира розташовувалася в житловому будинку письменників у Києві;
Він був редактором першого українського журналу про кіно;
У своїх поезіях використовував псевдонім Нік Бажан.

Микола Бажан був видатним поетом, чиновником і активістом української культури, якого визнають одним з провідних представників свого покоління. Його внесок у розвиток української літератури та культури загалом був великим.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua