Помер російський льотчик Харчевський, який возив Путіна до Грозного.

Льотчик Харчевський, який возив Путіна
Льотчик Харчевський, який возив Путіна

У Росії помер генерал-майор Олександр Харчевський, засновник авіагрупи "Соколи Росії"

Генерал-майор Олександр Харчевський, відомий льотчик-випробувач і засновник авіагрупи "Соколи Росії", помер у Росії. Про це повідомив губернатор Липецької області Ігор Артамонов.

Олександр Харчевський народився 9 травня 1950 року в місті Жашкові Черкаської області України. Він отримав освіту в Харківському вищому авіаційному училищі льотчиків і Військово-повітряній академії імені Гагаріна.

З 1972 до 1978 року Харчевський служив в авіаційних частинах Групи радянських військ у Німеччині, після чого був переведений у Липецький авіацентр. Він працював у Липецьку з 1978 року і очолив авіацентр у 1997 році. У 2000-му році Харчевський став головнокомандувачем Липецького гарнізону.

У 1993 році Харчевський став одним із засновників пілотажної групи "Соколи Росії", яка була створена на базі Липецького авіацентру військово-повітряних сил РФ. Її метою було покращення польотних навичок та демонстрація маневрених можливостей винищувачів Су-27. Того ж року Харчевському було присвоєно звання "Заслужений військовий льотчик Російської Федерації".

У березні 2000 року Олександр Харчевський перевозив до Грозного виконувача обов'язків президента Росії Владіміра Путіна на винищувачі Су-27 з Краснодара до Грозного, дозволяючи йому керувати літаком протягом восьми хвилин. На той момент тривала Друга Чеченська війна, і Грозний був визнаний "найбільш зруйнованим містом на Землі" міжнародними ЗМІ та ООН.

У 2015 році Олександр Харчевський залишив військову авіацію з максимальним віком для військової служби і у 2016 році почав працювати на Іркутському авіаційному заводі.

Нагадаємо, що в січні українські військові збили російський літак Іл-22 над Азовським морем, в результаті чого загинув командир майор Віктор Клімов.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua