Пожежі на трансформаторах: експерти пояснили, як безпечно вмикати електроприлади.

Пожежі на трансформаторах: безпека використання електроприладів
Пожежі на трансформаторах: безпека використання електроприладів

У Києві стався ряд випадків загоряння трансформаторів у житлових комплексах через масове включення енергоємних пристроїв після відновлення електропостачання під час віялових відключень. Експерти стверджують, що проблема виникла через відсутність модернізації київських трансформаторів протягом 30 років. Також зазначається, що кількість абонентів на одного трансформатора перевищує норму у 3-4 рази.

Олег Попенко: "Більшості київських трансформаторів понад 30 років. За цей час їх не змінювали та не модернізували, а тому вони застаріли та не можуть витримувати сучасних навантажень. Кількість абонентів кожного трансформатора перевищує норму у 3-4 рази".

Однією зі причин проблеми є велика кількість енергоємних пристроїв у побуті, таких як бойлери, кондиціонери і зарядні станції. Коли ці пристрої одночасно включаються після підключення електропостачання, вони споживають надмірну енергію, що перевантажує трансформатори.

Олександр Телятников: "Коли включають світло і велика кількість людей включають у мережу всю цю техніку одночасно, вона починає споживати надмірно енергії. У результаті трансформатор не витримує перенапруги".

Телятников пропонує кілька рекомендацій для запобігання подібним ситуаціям, таких як встановлення реле напруги зі затримкою пуску, налаштування різних часів увімкнення для пристроїв і налагодження зарядних станцій. Він також згадує про можливість переходу на альтернативні джерела енергії, зокрема на сонячні панелі.

Олександр Телятников: "Розглянути можливість переходу до альтернативних джерел енергії. Телятников згадує про сонячні панелі".

Утім, Олег Попенко у своєму інтерв'ю розповів, що встановлення сонячних панелей на балконі або фасаді будинку є нереалістичним через можливість їх зірвати сильним вітром та порушення благоустрою.

Нагадаємо, що в Україні введено нові правила імпорту генераторів, зарядних станцій, сонячних панелей і РЕБ.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua