Росія заочно засудила українську журналістку Яніну Соколову .

Українська журналістка засуджена в Росії
Українська журналістка засуджена в Росії

Українську телеведучу Яніну Соколову засудили до восьми років позбавлення волі. Прокуратура Москви повідомила про це, зазначивши, що журналістку обвинувачували за статтею про "поширення міжнаціональної ворожнечі". Суд вважав, що у двох епізодах вона обґрунтовувала насильницькі дії проти росіян.

Журналістка обгрунтувала насильницькі дії проти росіян

Перший епізод стосується інтерв'ю Соколової українському телеканалу NTA в програмі "Говорить великий Львів" у липні 2022 року. За словами російського прокурора, журналістка у своєму виступі "обґрунтовувала насильницькі дії проти росіян".

Другий епізод пов'язаний із передачею на ютуб-каналі "Вечір із Яниною Соколовою", що вийшла у грудні 2022 року. Російське слідство стверджує, що журналістка зробила публічну заяву, яка "формує зневагу" та "обґрунтовує насильство" проти росіян. Відео недоступне.

Раніше в Росії за статтею про тероризм винними визнали українку Ірину Навальну, яка заявила, що під час тортур та катувань змусили її визнати провину. Дівчина стверджувала, що росіяни катували її струмом і завдали їй побої, намагаючись змусити її зізнатися у підготовці вибуху. Суд засудив її до 8 років позбавлення волі та штрафу.

Також в Москві засудили українку до 12 років за нібито поширення "фейків" про війну та участь у терористичній організації.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua